Zeearend verlaat “ouderlijk huis”

Al jaren broedt er een paartje zeearenden in Nationaal Park Lauwersmeer. Het gebied heeft alles wat ze nodig hebben: rust, ruimte, een veilige broedplek en een rijk gedekte tafel. Dit jaar leverde dat twee mannelijke jongen op. Beide broers zijn op 10 juni door de Werkgroep Zeearend Nederland geringd. En daarbij is één van de jongen met een zender uitgerust, zodat deze vrijwel dagelijks gevolgd kan worden.

Ouderlijk huis verlaten

De gezenderde jonge zeearend heeft na vele maanden zijn “ouderlijk huis” verlaten en is begonnen aan zijn eerste uitstapje. Op 15 januari was hij neergestreken in Nationaal Park De Alde Feanen, enige tientallen kilometers ten zuidwesten van Nationaal Park Lauwersmeer. Of de jonge zeearend hier lang zal blijven hangen is maar de vraag. De komende tijd zal hier duidelijkheid over geven. Jonge zeearenden kunnen vele jaren rondzwerven, voordat ze zich in een nieuw broedgebied vestigen. De komende jaren staat onze jonge zeearend voor de grote uitdaging te overleven en een geschikt broedgebied en een partner te vinden. Daar heeft hij gelukkig nog wel alle tijd voor. Zeearenden zijn pas na 5 jaar volwassen.

Zeearend volgen?

Nieuwsgierig naar het reilen en zeilen van deze jonge zeearend? Kijk dan geregeld op https://portal.werkgroepzeearend.nl/. Naast “onze” jonge zeearend kun je daar nog een aantal in Nederland geboren zeearenden volgen. Ook vind je hier een schat aan informatie over de opkomst van de zeearend in Nederland.