Zeearend nieuws

Sinds 2011 broedt de zeearend vrijwel jaarlijks met wisselend succes in Nationaal Park Lauwersmeer. De imposante roofvogel met een spanwijdte van ruim 2,4 meter is de grootste vogel van Noordwest Europa. Onder vogelaars heeft hij dan ook de bijnaam “vliegende deur”.

Afgelopen jaar hebben voor het eerst twee paren zeearenden een broedpoging ondernomen. Eén nest was zeer succesvol met twee uitgevlogen jongen. Het andere nest was minder succesvol. Het jong op dat nest is voor het uitvliegen overleden. Oorzaak onbekend, maar mogelijk dat de vogelgriep het jong fataal is geworden. Ook dit jaar zijn er twee paren zeearenden aan het broeden geslagen. We wachten vol spanning af wat dat gaat opleveren.

Zelf een zeearend zien?

In Nationaal Park Lauwersmeer is de kans groot dat je een zeearend spot. Hoewel de vogels vrijwel altijd op vrij grote afstand blijven, vallen ze door hun grote formaat wel goed op. Zie je ergens groepen ganzen in paniek de lucht ingaan, dan is er een goede kans dat er een zeearend in de buurt is! Heb geduld en speur de hemel af, en wie weet zie je er één vliegen!

Wil je meer weten over het voorkomen van de zeearend in Nederland? Zie dan www.werkgroepzeearend.nl.