Winter doe-tip

In Nationaal Park Lauwersmeer leeft een heel bijzondere mees, de baardman. Deze kleurrijke vogel leeft hier het hele jaar. Als je hem wilt zien, moet je geluk hebben, want een vogel van 15 cm spotten in een rietveld lijkt op het zoeken naar een speld in een hooiberg. Baardmannen zijn nooit alleen. Ze roepen vaak naar elkaar, terwijl ze druk bezig zijn de zaden uit de rietpluimen te pikken. Voordat je op pad gaat om dit ongelooflijk mooie dier met eigen ogen te zien, is het heel handig als je opzoekt hoe de roepjes klinken.

Tip 1: op zoek naar de baardman

Vlakbij de vogelkijkhut bij het Jaap Deensgat staat op een verhoging een prachtige halfronde zitbank. Als je hier vanaf de parkeerplek bij de Strandweg heenloopt, zie je aan de linkerkant een uitgestrekt rietveld. Hier wonen het hele jaar baardmannen. Luister goed of je ze hoort roepen. En wees vervolgens zeer geduldig in de hoop dat ze zich in alle pracht laten zien. Hopelijk heb je geluk!

Tip 2: lok mezen naar je tuin

Ook bij jou thuis in de tuin kun je mezen zien, zoals de koolmees en/of pimpelmees. Deze beide soorten zijn dol op pinda’s. Rijg een doppinda-ketting, hang hem dichtbij huis en kijk hoe de mezen de pinda’s eruit halen.