Wij werken aan een nieuwe natuurspeelplaats bij het Lauwersnest

Donderdag 1 september 2022 start de aannemer met graven bij Activiteitencentrum Lauwersnest. Om veilig te kunnen werken sluiten we tot uiterlijk 14 oktober 2022 een deel van het gebied. Dat betekent dat je voor het kabouterpad, het speelbos en een aantal wandelroutes een stukje om moet lopen. Bij het Lauwersnest staan deze omleidingen aangegeven met borden.

Wat gaat er gebeuren?

Water is de basis van het Lauwersmeer, en dus ook van de nieuwe natuurspeelplaats. Op het terrein rond het Lauwernest ligt al een vijver. Die wordt veel groter gemaakt en krijgt een plek om met groepen kinderen waterbeestjes te vangen en te bestuderen. Maar er komt ook een plek om met water te spelen. Er komen bijvoorbeeld verschillende spannende wateroversteken, zoals stapstenen en klimpalen.

Nieuw hoogtepunt in het speelgebied

Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt wordt een speelobject dat er van buiten uitziet als een groot vogelnest. Binnenin komt een Dark Sky verdieping met een sterrenhemel. Om daar te komen moeten kinderen met netten omhoogklimmen. Onderaan het speelobject komt een kabelbaan, waarmee je als een vogel over het Lauwermeer vliegt. Het speelobject is samen met het Kapteyn instituut gemaakt.

Een speelbos met ruimte voor spontaniteit en fantasie

Het huttenbouwbos wordt leuker en spannender ingericht. Dat doen we door er een echt speelbos van te maken en daar veel natuurlijke materialen aan te bieden om mee te spelen. Spelen in de natuur geeft een gevoel van vrijheid en avontuur. Het is ook de basis voor leren en voor het ontwikkelen van een actieve, gezonde leefstijl.

Wat betekent dit voor bezoekers?

  • Normaal gesproken is het kabouterpad maximaal 1.500 meter. Door de omleiding is de route tijdelijk 2.000 meter.
  • Om bij het huttenbouwbos/speelbos te komen moet je een stukje omlopen.
  • De gele en groene wandelroute kunnen ook niet over het terrein. De groene route is tijdelijk 450 m langer.
  • Het Vogelbeleefpad is tijdelijk helemaal gesloten.
  • De vuurplaats kan tijdelijk niet gebruikt worden.
  • Volg de borden voor de meest actuele routes.