Werkzaamheden recreatie Zoutkamp in volle gang

De werkzaamheden die de provincie uitvoert bij de Reitdiepsluis in Zoutkamp zijn in volle gang. Er komt onder meer een zwemplas met een tribune, er is een schelpenpad over de dijk aangelegd en de wandelroute van de jachthaven naar het dorp wordt verbeterd. Dit gebeurt als onderdeel van het project Rondje Lauwersmeer. Het 43 kilometer lange wandel- en fietspad rond het Lauwersmeer, dat ook langs Zoutkamp gaat, wordt opgeknapt. De werkzaamheden in Zoutkamp zijn naar verwachting voor de start van het zwemseizoen klaar.

Door het gebied ten westen van de Reitdiepsluis kan straks een ommetje gemaakt worden van ruim een kilometer over een nieuw verhoogd wandelpad en een deel vlonderpad over de slenk die in oude staat hersteld is. Het pad gaat langs twee nieuwe terpen en biedt uitzicht over het water, de Zoutkamperril. Deze plek is aan de zuidzijde toegankelijk via het nieuwe schelpenpad over de dijk, waar de wandelaar onderweg vier schuttersputten passeert, een overblijfsel uit de tweede wereldoorlog.

Recreatieplas
In het gebied ten oosten van de Reitdiepsluis is de vijver uitgegraven tot een kleine zwemplas, met een strandje en nieuw groen. Bij het strand wordt naast het podium een tribune gebouwd, geschikt om te zonnen en van het uitzicht te genieten, maar bijvoorbeeld ook voor muziek en andere optredens.

Wandelpad Jachthaven
Ook de toegankelijkheid van de jachthaven is inmiddels verbeterd. Het betontegelpad door het bos wordt hersteld, de bosjes en bomen worden gesnoeid zodat het pad weer toegankelijk wordt. Over de dijk is een schelpenpad aangelegd, met bij de Hunsingosluis een toeristisch informatiepunt. Deze werkzaamheden zijn de afgelopen week begonnen.

Rondje Lauwersmeer
Op dit moment wordt de 43 kilometer lange wandel- en fietsroute rond het Lauwersmeer opgewaardeerd met als doel de recreatie en de natuurbeleving op en rond het Lauwersmeer te verbeteren. Met onder meer verbeterde bewegwijzering, een nieuwe wandelpaden, uitkijktorens, groen en curvebanken. De werkzaamheden aan het Rondje Lauwersmeer zijn in 2018 begonnen en worden naar verwachting eind 2020 afgerond.

Waddenfonds
Het Rondje Lauwersmeer is een project van de provincies en gemeenten, Staatsbosbeheer en de Marrekrite. De totale investering in het project is ruim 3 miljoen euro, deels gefinancierd uit het Waddenfonds.

De wandel- en fietsroute Rondje Lauwersmeer is te vinden op lauwersmeer.groningen.nl