Werkzaamheden Lauwersmeerdijk in volle gang: hoe staat het ervoor?

Tussen Lauwersoog en de Westpolder ligt de Groningse Lauwersmeerdijk. Die dijk wordt versterkt, om ons in de toekomst te beschermen tegen overstromingen vanuit zee. In het voorjaar van 2023 ging de schop in de grond. Silvia Mosterd en Meike Doornbos van het omgevingsteam van de dijkversterking nemen ons mee in de werkzaamheden.

Wat hebben jullie het afgelopen jaar gedaan?

Meike: “Er is echt al veel werk verzet. We hebben het eerste deel van de landelijke zeedijk richting de Westpolder verhoogd en versterkt met zand, klei en steenbekleding. Een deel van de dijk hebben we al ingezaaid met een mengsel van grassen en bloemen. Verder hebben we nieuwe bekleding aangebracht op de R.J. Cleveringsluizen en grondwerkzaamheden in de haven gedaan. In totaal ronden we dit jaar 1800 meter van de landelijke dijk af.”

Naast de dijk willen jullie ook de onderwaternatuur versterken. Hoe doen jullie dat?

Silvia: “Sinds november 2021 liggen er 48 kunstmatige riffen langs de dijk om de onderwaternatuur van de Waddenzee te versterken. Elk jaar halen onderzoekers de riffen naar boven, om te onderzoeken wat er op en rond leeft. Afgelopen september gebeurde dat voor de tweede keer. Er is volop leven te zien, zoals krabben, mosselen, palingen, zeeanemonen en andere diersoorten. Door de natuur op de riffen te bestuderen, kunnen we bepalen welke riffen een definitieve plek krijgen langs de zeedijk.”

Wat gaat er in 2024 gebeuren?

Meike: “Uiteraard gaan we verder met het versterken van de landelijke dijk. Voorjaar 2024 gaan we ook aan de slag met de havendijk. We versterken de oostzijde en het centrum van de havendijk met stalen damwanden. Deze worden ruim zes meter diep en houden bij hoogwater het water goed tegen.” Silvia: “Naast de damwand komt een mooi wandelpad met bankjes. En er komt nog veel meer aan, dus hou het project in de gaten!”

Op lauwersmeerdijk.nl lees je meer over de dijkversterking en bijbehorende projecten. Wil je op de hoogte blijven van de werkzaamheden? Volg het project via de BouwApp! Je kunt de dijkversterking ook volgen via @dijkverbetering op Facebook, Instagram en X. En neem vooral een kijkje in het virtuele bezoekerscentrum.