Voortgang bouw Werelderfgoedcentrum Waddenzee

Eind november bereikte de bouw van het nieuwe Werelderfgoedcentrum Waddenzee (WEC) een mijlpaal: het hoogste punt. Daarmee komt de opening van het gebouw weer iets dichterbij. Als alles volgens planning verloopt, opent het WEC in het voorjaar van 2025 haar deuren. Wil je de komende periode de ontwikkelingen actief volgen? Dat kan via de BouwApp (beschikbaar voor Android en Apple). Meer informatie is ook te vinden via de website: wec-waddenzee.nl.

Bouwen voor de toekomst

Het WEC, ontworpen door het Deense architectenbureau Dorte Mandrup, bereikt nieuwe hoogten in duurzaamheid en innovatie. Het gebruik van materialen die bestand zijn tegen het uitdagende klimaat van Lauwersoog en de ligging buitendijks maken het WEC als project uniek. Duurzaamheid staat centraal in de ontwikkeling van het WEC. Het gebouw is uiterst energiezuinig en gasloos, met alle installaties die werken op elektriciteit, duurzaam opgewekt door zonnepanelen. Het WEC maakt gebruik van hernieuwbare biobased materialen met een Scandinavische uitstraling, zoals houten gevels van oude meerpalen. Daarnaast wordt circulariteit omarmd door gerecyclede materialen, zoals spijkerbroeken voor akoestische plafondafwerking en hergebruik van basalt en koperslakblokken.

Respect voor het milieu

De ontwikkeling houdt rekening met klimaatveranderingen en de buitendijkse locatie, wat resulteert in een opgehoogde kade, met een buitenlandschap van trappen en hellingbanen. Het water voor de zeehondenbaden wordt tijdens vloed uit de Waddenzee ingenomen en gereinigd met een geavanceerde waterzuiveringsinstallatie. Dit garandeert dat het water na gebruik zonder ecologische impact kan worden teruggegeven aan de Waddenzee.

Verhaal van het Waddengebied

Het WEC in Lauwersoog wordt de nieuwe plek om het Waddengebied mee te maken. Hier worden krachten gebundeld van nieuwsgierige bezoekers, onderzoekers, zeehondenverzorgers, duurzame vissers, bewoners en ondernemers. Samen vertellen zij hier het verhaal van het Waddengebied. Bewustwording creëren van de kwetsbaarheid van het Waddengebied en de noodzaak om op zoek te gaan naar een nieuwe balans tussen natuur en mens staan hierbij voorop.

Foto: IMAZZO
Op de foto links: vestigingsleider Sjouke Sijtsma van Bouwgroep Dijkstra Draisma en rechts: Niek Kuizenga, directeur WEC