Waterschap Noorderzijlvest versterkt de Lauwersmeerdijk tussen Lauwersoog en de Westpolder. Dit gebeurt om het land in de toekomst te beschermen tegen overstromingen vanuit zee. Ook drie natuurprojecten zijn onderdeel van de dijkversterking. Een daarvan is de getijdenduiker, een dijkdoorgang met getijdengebied in de Marnewaard. Hoe de bouw van de getijdenduiker in zijn werk gaat, is te volgen op de Facebook- en Instagrampagina van Noorderzijlvest en de BouwApp.
Wat is de getijdenduiker?
De getijdenduiker is een gat in de dijk, dat de Waddenzee met het gebied in de Marnewaard verbindt. Door de getijdenduiker komt het binnendijkse gebied van de Marnewaard weer onder invloed van eb en vloed. Dit noemen we het getijdengebied Marnewaard. Dankzij de getijdenduiker en het getijdengebied krijgt de Waddenzee weer wat meer ruimte. Zo komt er een betere leefomgeving voor veel verschillende soorten planten en dieren van de Waddenzee. Voor de waterveiligheid krijgt de getijdenduiker twee schuiven, waarmee we de doorgang dicht kan worden gezet. Zo kan het waterpeil in het getijdengebied bepaald worden. Ook wordt een hoogwaterkade rondom het gebied aangelegd.
Getijdengebied Marnewaard
De bouw van de getijdenduiker duurt van mei 2024 tot begin 2026. De verwachting is dat de getijdenduiker in 2026 klaar is voor gebruik. Dan kan de getijdenduiker de Waddenzee officieel verbinden met het binnendijkse gebied in de Marnewaard. Het water stroomt dan vanuit de zee onder de dijk door naar het gebied. Dit wordt het getijdengebied Marnewaard. Het getijdengebied is straks een mooie extra leefomgeving voor veel verschillende soorten planten en dieren van de Waddenzee.
Meer weten
Op de website van de Lauwersmeerdijk is een animatie te zien van de werking van de getijdenduiker.
Via facebook kun je de dijkverking ook volgen via deze facebookpagina