Vogelfestival

Kom uit je nest!

Op zondag 10 juli is er weer een Vogelfestival in Nationaal Park Lauwersmeer! Het wordt weer een geweldige dag met theater, muziek, excursies, lezingen en allerlei kinderactiviteiten rondom het thema vogels. Voor jong en oud. Voor de echte vogelaar en voor degene die voor het eerst kennismaakt met het prachtige Lauwersmeer en met vogels!

  • Voorstellingen van Tante Thee Theater; het gezelligste meespeeltheater voor álle kinderen!
  • Lezingen van Theunis Piersma over de vogeltrek en van Petra de Goeij over de lepelaar Sinagote.
  • Zo hoog als een vogel op de klimmuur, vogels kleien, nestkastjes timmeren, uilenballen pluizen.
  • Het gebied verkennen: vogels spotten met de boswachter of met een leenfiets naar de vogelkijkhut.

Datum: 10 juli van 11:00 tot 17:00
Locatie: Activiteitencentrum Lauwersnest
Prijs: €7,50 voor een volwassene, €5,00 voor kinderen

Theaternest

Mees speelt: Gevleugelde Vertellingen

Vogelverhalen, die horen erbij op een Vogelfestival!
Mees neemt je in haar voorstellingserie Gevleugelde Vertellingen mee in de wereld van vrije vogels, pechvogels en hopeloze hoogvliegers en van malse kippendijen naar vleugeldrift. Ze vertelt over een breed pluimage van vogels. Of gaat het toch over mensen? Met haar gitaar en heldere stem zingt ze er prachtige liedjes bij. Kom, vlieg een stukje mee en geniet!

Tante Thee Theater: moppereend

Tijdens deze voorleesvoorstelling over het prentenboek Moppereend gaan de kinderen niet alleen luisteren, maar ook zelf meedoen. Nadat het boek is voorgelezen, gaat het publiek het naspelen. Dit gebeurt d.m.v. geleide fantasie, veel humor, liedjes en zelfs een gezamenlijke schilderoefening! Moppereend gaat over een eend die baaaaaalt, dat zijn vijver is drooggevallen en hij niet kan doen wat eenden nou eenmaal doen; spetteren! Zijn humeur is grijs en wordt via een donderwolk boven zijn hoofd steeds zwarter. Iedereen die hem probeert op te beuren kan een snauw krijgen en krijgt ook een plukje donderwolk! Totdat…..

Muzieknest: zomervogels

Stel je je voor je luistert naar een prachtig concert gegeven door fantastische musici die eigen, op vogelzang en poëzie geaspireerde composities, spelen. Daarbij gebruik makend van moderne middelen om deze composities middels soundscapes te ondersteunen.

Voorleesnest

Luister naar spannende vogelverhalen!

Uitvliegnest

Vogelringer Jan Doevendans

Vogelringer Jan Doevendans doet al 25 jaar onderzoek naar vogels in het Lauwersmeer. Elk jaar heeft hij als ringer duizenden vogels in handen. Hij zit dan ook boordevol verhalen over vogels, bijvoorbeeld over waar de vogels die ook in je tuin rondhuppen wel niet allemaal zijn geweest. Ga bij hem langs en zie hoe hij te werk gaat en luister naar zijn prachtige verhalen!

Vogels kijken doe je met je oren – Boswachter Hans Gartner

Boswachter Hans Gartner neemt je mee op een wandelexcursie van zo’n drie kwartier vanaf het Lauwersnest. Met zijn jarenlange ervaring en kennis van het gebied en zijn prachtige manier van vertellen ontdek en beleef je het gebied op een bijzondere manier. De wandelingen starten om 13.30 uur en om 15.00 uur.

Vogels spotten op de mooiste plekjes

Bij het Lauwersnest staan leenfietsen klaar, waarmee je naar de vogelkijkhut bij Jaap Deensgat of naar het hemelplatform ‘Achter de Zwarten’ kunt gaan. Daar aangekomen staan vogelaars met verrekijkers voor je klaar om je te vertellen over vogels in het Lauwersmeer en om je op weg te helpen om zelf wat vogels te spotten!

Vogelvaartexcursie

Rondvaart met de Vlinderbalg (van 9.30 tot 12.00 uur). Let op: de rondvaart start dus al voordat het festival officieel begint en voor de rondvaart moeten apart tickets besteld worden via www.lauwersmeer.nl.

Uitkijknest

Klim zo hoog als een vogel en vlieg!

Je kan dit jaar niet alleen maar omhoog klimmen en zo uitkijken over het gebied, maar je kan vervolgens ook naar beneden tokkelen (vliegen!). Voor wie geen hoogtevrees heeft!

Kindernest

In het kindernest kunnen kinderen zich de hele dag vermaken. Laat ze hun eigen nestkastjes timmeren, uilenballen pluizen of een mooie vogel vilten. Voor iets meer actie: wandel het vogelbeleefpad – en hoor wat de vogels te vertellen hebben – bouw samen een enorm nest in het huttenbouwbos of ontdek welke vogelhapjes er allemaal leven in de poel bij het Lauwersnest.

Wetenschapsnest

Lepelaars – Petra de Goeij (NIOZ)

Hoe gaat het met de lepelaars in Europa en met name in Nederland? Wat is de rol van de Lauwersmeer? Door lepelaars te voorzien van kleurringen en zenders weten we inmiddels veel over hun verspreiding en overleving. Onderzoekers van de Rijks Universiteit Groningen samen met vrijwilligers van de Werkgroep Lepelaar volgen de lepelaars al sinds de jaren ’80. De aantallen lepelaars in Nederland en in Europa nemen toe, maar de verspreiding lijkt te veranderen. Niet overal krijgen ze evenveel jongen groot. En een groot aantal gebieden waar ze voorkomen staan onder druk. Aan de hand van de beroemde lepelaar Sinagote, maar ook een aantal andere lepelaars vertellen we over het wel en wee van de lepelaars.

Wonderen van de vogeltrek: onze ontdekkingstocht is pas begonnen – Theunis Piersma (RUG/NIOZ)

Ooit was ik onder de indruk van een opmerking van mijn latere collega Joost Tinbergen, die op 2/3 van de documentaire over zijn spreeuwenonderzoek op Schiermonnikoog (“Spreeuwenwerk”, 1983) zegt: “En nú wordt het interessant”. Het komt op een moment in de film dat ik dacht alles over spreeuwen al te weten. Hoe zou het dan nóg interessanter kunnen worden? Na 40 jaar fulltime betrokkenheid bij onderzoek aan wad- en weidevogels heb ik precies dat gevoel: NU wordt het interessant! Ik zal proberen uit te leggen waarom ik dat zo voel.

Van Dwergmeeuw tot Zeearend: 50 jaar broedvogels in het Lauwersmeer – Romke Kleefstra

In 1969 sloot men de Lauwerszee af van de Waddenzee en zo ontstond het Lauwersmeer. Wat gebeurt er met de broedvogelbevolking van een voormalig estuarium als het zoute water zoet wordt en kale wadplaten steeds verder begroeid raken? Romke Kleefstra van Sovon brengt al 25 jaar de broedvogels van het Lauwersmeergebied in kaart, kent alle hoekjes en paadjes in het gebied en schetst de ontwikkelingen van 50 jaar broedvogels in het Lauwersmeer. Waar ooit grote kolonies meeuwen zaten, zingen nu rietzangers en blauwborsten en vestigden zich twee paar zeearenden.

Een vogelvlucht door lichtvervuiling – Koosje Lamers

Bijna argeloos verlichten we onze straten, steden, en zelfs tuinen. Hierdoor is in 85% van Nederland de nacht altijd lichter dan bij een natuurlijke volle maan. Wat betekent al dit licht voor vogels? We verkennen hoe lichtvervuiling de het dagelijkse ritme, broedgedrag, en de migratie van vogels beïnvloed, en wat oplossingen kunnen zijn. Koosje Lamers is ecoloog en projectleider voor de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) voor het programma “Donkerte van de Wadden”. Dit is een samenwerkingsverband van de noordelijke Natuur- en Milieufederaties en biologen en astronomen van de RUG, met als doel de duisternis van de Waddenzee te behouden en bewustzijn te creëren over het belang van donkere nachten. Tijdens haar eerdere werk onderzocht Koosje hoe lichtvervuiling het broedgedrag van vogels beïnvloedt. Naast haar huidige werk als projectleider promoveert ze met onderzoek naar trekvogels.

Fourageernest

MEER koffie & ijs! Al 8 jaar rijdt deze vrolijke oldtimerbus (Renault Estafette) door het Hogeland. Voor (h)eerlijke koffie, thee, taart, Fritz-limo en uiteraard ijs, staat Gino Vanille klaar.

 

 

Alvast sfeer proeven? Kijk onderstaand filmpje van het Vogelfestival in 2018: