Vogel in het nieuws: beflijster

Vanaf medio april tot begin mei is de beste tijd om op zoek te gaan naar de beflijster. De beflijster lijkt sterk op de merel, maar heeft lichtere vleugels en, zoals de naam als zegt, een witte bef. Vooral bij de mannetjes is deze brede witte borstband zeer opvallend.
De vogels die bij ons langskomen, hebben rond de Middellandse Zee overwinterd en zijn nu op weg naar Noorwegen en het noorden van Groot-Brittannië. De rest van het jaar zullen we deze vogels slechts bij hoge uitzondering kunnen zien.

Dus wil je de beflijster weleens in het echt ontmoeten? dan moet je er nu op uit! Maar je moet wel een beetje geluk hebben om ze te spotten. Plekken waar je een goede kans hebt op deze soort zijn op de Vogelroute in het zuidwesten van het Nationaal Park en op de Zoutkamperplaat in het zuidoosten van het park. Ze houden van open terreinen met hier en daar een boom of struik en zijn vaak net als de merel rond hippend op de grond te vinden. Dus zie je een “rare” merel, kijk dan nog eens beter. Wellicht is het de beflijster!