Vliegers in de duisternis

Thema-avond over vleermuizen en nachtvlinders

Niet alleen overdag kun je in het Lauwersmeer van alles zien vliegen, ook ’s nachts fladdert er veel rond. Ben je benieuwd wat er zoal rondspookt als de duisternis invalt? Kom naar deze thema-avond en leer meer over de bijzondere wereld van de honderden soorten nachtvlinders en ontdek welke vleermuizen in het gebied voorkomen.

Normaal gesproken is een avondbezoekje aan het Lauwersmeer al de moeite waard; als Dark Sky Park wordt het hier nog echt donker en kun je je helemaal onderdompelen in de duisternis. Maar tijdens deze thema-avond bieden we je nog een paar extra activiteiten om het nachtelijke dierenleven te ontdekken.

Hoor, voel en zie al wandelend het nachtleven

Als de schemering valt, kun je zelf een uitgezette route wandelen. Onderweg kom je langs twee informatiepunten, waar experts je meenemen in de verhalen van het nachtleven. Ook kun je mee met een wandeling om (met een batdetector) een aantal soorten vleermuizen te ontdekken. We hopen dat er soorten als de rosse vleermuis, meervleermuis en ruige dwergvleermuis overvliegen.

Meer dan duizend soorten nachtvlinders

Door de ligging van het Lauwersmeer en de samenstelling van het landschap komen er in het gebied bijzondere nachtvlinders voor met mooie namen. Soorten als avondrood, grote beer, gele tijger, rietvink en koperuiltje spreken tot de verbeelding. Er zijn wel meer dan duizend soorten! Deze avond is er een speciale stellage met doek, waarop je allerlei soorten nachtvlinders kunt ontdekken. Je zult zien dat ze er in allemaal soorten en maten zijn met de prachtigste kleuren en patronen.

Effect van kunstlicht op natuur

Van 20.00 tot 20.30 uur en van 21.00 tot 21.30 uur zijn er korte lezingen over het effect van kunstlicht op de natuur door boswachter Jaap Kloosterhuis in het Lauwersnest, waar ook de wandelingen starten en de stellage met nachtvlinders staat opgesteld.