Versterking Lauwersmeerdijk

Tussen Lauwersoog en de Westpolder ligt de Groningse Lauwersmeerdijk en die gaat op de schop. Waterschap Noorderzijlvest gaat de dijk versterken, zodat we ook in de toekomst beschermd zijn tegen overstromingen. Er wordt ook gekeken naar ontwikkelingen die eraan verbonden kunnen worden, zogenaamde koppelprojecten.

Koppelprojecten: extra’s voor natuur, recreatie, economie en verkeer

Eisse Luitjens, bestuurslid van Waterschap Noorderzijvest: “We willen niet alleen een sterke dijk, maar ook een dijk die vitaal en toekomstbestendig is voor het hele gebied. Daarom nemen we extra’s mee voor natuur, recreatie, economie en verkeer. Samen met de provincie Groningen, gemeente Het Hogeland, Rijkswaterstaat en Het Groninger Landschap hebben we verkend welke projecten we kunnen koppelen aan de dijkversterking. Daar zijn nu 3 plussen voor de natuur en de tweede toegangsweg naar de haven uit gekomen.”

De drie plussen voor de natuur zijn:

  • Vismigratie Marnewaard: een verbinding tussen de Waddenzee en de Marnewaard.
  • Kwelderontwikkeling: uitbreiden van de kwelder in de hoek bij de Westpolder zorgt voor meer ruimte voor bijzondere planten en dieren.
  • Natuurlijke overgangen en onderwaternatuur: de voet (teen) van de dijk natuurlijker inrichten; goed voor dieren en planten op de dijk, op het Wad en onderwater.

Op de hoogte blijven?

Wil je weten wat er allemaal al gebeurt? Neem dan een kijkje in het virtuele bezoekerscentrum. Hier kun je ook reageren op de plannen. Ook kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief of een vraag stellen via Lauwersmeerdijk@noorderzijlvest.nl.