Veldtip: De Baak

Wellicht één van de minst bekende plekken in Nationaal Park Lauwersmeer is uitkijktoren De Baak aan de rand van de Middelplaat. Hou je van rust, natuur en weidse vergezichten? Dan moet je hier echt eens een kijkje gaan nemen. Vanaf de parkeerplaats Kwelderweg Oost (weg aan zuidkant Lauwersmeer) is het een wandeling van slechts ongeveer 600 meter.

Grazige graslanden, uitgestrekte rietvelden en bos

Aan de noordkant van de parkeerplaats vind je meteen al een aarden wal met daarop een curvebank. Vanaf deze bank heb je een schitterend uitzicht over het zuidoostelijk deel van Nationaal Park Lauwersmeer. Een mooie start! Hier zijn vrijwel altijd wel Schotse hooglanders en konikpaarden te zien. Ook de grauwe gans en de brandgans worden hier vaak gezien. De wandelroute naar De Baak staat duidelijk aangegeven. De route voert langs grazige graslanden, door uitgestrekte rietvelden en door het “Opstelbos”. Dit bos is ooit speciaal aangeplant om bij militaire schietoefeningen de legervoertuigen gecamoufleerd op te stellen. Maar de schietbaan is er nooit gekomen. De natuur mag hier nu grotendeels zijn gang gaan. Het bos biedt nu vooral onderdak aan vele soorten bosvogels, waaronder de grote bonte specht en in de zomer de wielewaal.

Uitzicht over rietmoeras

Vanaf De Baak heb je een prachtig uitzicht over het rietmoeras op de Middelplaat. Hier kun je allerlei typische moerasvogels treffen, zoals verschillende soorten eenden, de rietzanger, rietgors, blauwborst en baardman. Ook broeden hier jaarlijks de roerdomp en de bruine kiekendief. In de meidoornstruiken ten zuiden van de toren vind je met enig geluk de prachtige roodborsttapuit. Dus trek je wandelschoenen aan en vergeet je verrekijker en vogelgids niet. En geniet van de rust en prachtige natuur vanaf uitkijktoren De Baak!