Varen van Dokkum naar het Lauwersmeer

Vanaf 2021 wordt een lang gekoesterde wens werkelijkheid. Dan is het mogelijk om met middelgrote motorboten van Dokkum over de Súd Ie naar het Lauwersmeer te varen. Subsidie van het Waddenfonds maakt het, samen met een investering van de samenwerkingspartijen, mogelijk om de route te realiseren. De dorpskern van Oostmahorn wordt straks met de boot bereikbaar. Een plus op de al bestaande en uitgevoerde projecten die sinds 2013 zijn gestart om de route bevaarbaar te maken.

Natuur- en vis vriendelijk
Bij de aanleg van de vaarroute is veel oog voor de natuur. Zo wordt er geïnvesteerd in de visvriendelijkheid van het gebied en werden eerder al natuurvriendelijke oevers aangelegd. Met de aanleg van een fietspad is het unieke decor van de Súd Ie ook vanaf de wal te aanschouwen. De paden zorgen samen met overstappunten voor een betere bereikbaarheid van de dorpen rondom de Súd Ie. Zodat zij hun indrukwekkende (cultuur)historie aan het publiek kunnen tonen.

Nieuwe bruggen
In de stad zijn plannen om de uitstraling van Aalsumerpoortbrug beter aan te laten sluiten bij het unieke karakter van Dokkum. Daarnaast wordt de stad beter bereikbaar door de aanleg van een wandelbrug vanaf parkeergarage Panwurk en een brug bij het Harddraverspark. Het boomgaardeilandje bij de Halvemaanspoortbrug wordt in ere hersteld. En samen met verschillende organisaties in Dokkum is er aandacht voor de recreatieve ontwikkeling van het Harddraverspark.