Uniek festival in Nationaal Park Lauwersmeer

Vogelfestival: kom uit je nest!

Op zondag 16 september van 10:00 tot 17:00 vindt voor de tweede keer een Vogelfestival plaats in Nationaal Park Lauwersmeer, rondom het Activiteitencentrum. Het wordt een festival met muziek, lezingen, lekker eten en drinken, excursies, kunst, wetenschap en theater.

Een festival voor iedereen

Tijdens het festival staan vogels centraal; het hele programma wordt aangeboden vanuit verschillende nesten, met allemaal een eigen thema. Zo is er een wetenschapsnest met interessante lezingen, een kindernest waar volop geknutseld kan worden, een uitvliegnest met allerlei excursies, en nog veel meer. Ook aan de innerlijke mens is gedacht; in het foerageernest kun je terecht voor lekkere hapjes en drankjes. Door het uitgebreide en gevarieerde programma is het dus niet alleen leuk voor de echte vogelaar, maar voor iedereen!

  

Een levensgroot nest

Een van de bijzondere deelnemers aan het festival is kunstenaar Izaak Zwartjes. In het water van het Lauwersmeer bouwt deze beeldhouwer een levensgroot nest. In krap een week is hij van Leiden naar Lauwersoog gevaren, onderweg materialen verzamelend voor het te bouwen nest. Aangekomen bij het Lauwersmeer is hij verder op zoek gegaan naar bruikbaar materiaal en meteen begonnen aan zijn kunstwerk. Tijdens het festival kun je zijn levensgrote nest van dichtbij bekijken; de bootjes van Izaak varen vlak langs het nest, zodat je alle details goed kunt zien. Bovendien maken echte avonturiers kans om een geheel verzorgde overnachting te winnen in dit nest.

Muziek van eigen bodem

Bezoekers van het festival kunnen ook de hele dag genieten van bijzondere muziek uit de regio. Groningse liedjes worden gezongen door Marlene Bakker. In maart kwam haar veelgeprezen debuutalbum RAIF uit en tijdens het Vogelfestival treedt zij twee keer op vanuit het muzieknest. Verder zal het duo Megins Move Friese liedjes ten gehore brengen en sluiten we af met meerdere optredens van koor Oosterstörm Groningen.

Kanoet; wonderen van de vogelwereld

Naast vogels kleien, nestkastjes timmeren en luisteren naar sprookjesachtige voorleesverhalen, kunnen kinderen zich laten verwonderen tijdens de prachtige voorstelling ‘Kanoet’. Deze voorstelling zorgt ervoor dat kinderen met andere ogen naar de natuur gaan kijken. Het gaat over een jongen wiens vader onderzoek doet naar wadvogels en die ervan droomt zelf te kunnen vliegen. De kinderen leren zo over het wonderlijke gedrag van wadvogels.

Meedoen en winnen

Echte durfals maken kans op een wel heel bijzondere ervaring. Kinderen kunnen samen met hun ouders een Vogelspel spelen in de Lauwersmeer-app en gaan tegelijkertijd op ontdekkingstocht door het Lauwersmeergebied. Zodoende leren zij spelenderwijs alles over de vogels in het gebied. Bovendien zijn er voor deelnemende kinderen leuke prijzen te verdienen. De hoofdprijs is wel heel avontuurlijk. Een overnachting voor 2 personen op een drijvend vlot in het Lauwersmeer.

Het festivalterrein is de hele dag gratis toegankelijk. Voor sommige voorstellingen en excursies geldt een toegangsprijs en/of moet je je aanmelden.