Telescoop geplaatst in nieuwe sterrenwacht

Woensdagochtend 21 oktober 2020 is de nieuwe sterrenwacht bij Lauwersmeer uitgerust met het belangrijkste onderdeel: de telescoop. Het werk was goed voorbereid en de telescoop stond in twee uur op zijn voetstuk. Het is een telescoop met een spiegel van 25 cm doorsnede, en een camera om de beelden van objecten in het heelal vast te leggen en te onderzoeken. De telescoop zal vanaf een afstand bestuurbaar worden, zodat waarnemingen gemakkelijk uit te voeren zijn en we optimaal gebruik kunnen maken van goede weersomstandigheden.

Ideale plek

De nieuwe sterrenwacht staat bij het Activiteitencentrum Lauwersnest van Staatsbosbeheer in Dark Sky Park Lauwersmeer. Hij wordt gebouwd door het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Het Dark Sky Park is een ideale plek voor een sterrenwacht, omdat het er ’s nachts zo donker is en de sterren daarom heel goed te zien zijn. De sterrenwacht is mogelijk gemaakt door de Gratama Stichting, met bijdragen van Staatsbosbeheer, de RUG, ruimteonderzoeksinstituut SRON en de provincie Groningen.

De schoonheid van donkere nachten beleven

De telescoop kan nu aangestuurd worden, maar voordat hij volledig operationeel is moeten nog wat stappen gezet worden. De software om de telescoop van een afstand te kunnen bedienen wordt eerst geïnstalleerd, en dan zijn er heldere nachten nodig om de aansturing en de beeldvorming te testen. De sterrenwacht zal gebruikt worden door studenten en scholieren om onderzoek te doen. De telescoop zal ook te bezichtigen zijn voor publiek, alhoewel je er niet zelf door kunt kijken omdat de camera er vast op gemonteerd wordt. Daarom is de sterrenwacht tevens uitgerust met een waarneemterras, waar jong en oud kunnen komen kijken door mobiele telescopen tijdens sterrenkijkavonden. Deze en nog meer donkerte-activiteiten worden onderdeel van het nieuwe programma “De donkerte van het Waddengebied”, om bezoekers de schoonheid van donkere nachten te laten beleven en bewust te worden van het belang van natuurlijke duisternis in de nacht.