Sterrenwacht: waarnemingen en plannen voor opening

De nieuwe sterrenwacht bij Activiteitencentrum Lauwersnest heeft in maart zijn eerste waarnemingen gedaan. De sterrenwacht is door de Rijksuniversiteit Groningen gebouwd, in samenwerking met Staatsbosbeheer, en wordt gesubsidieerd door de Gratama Stichting en de Provincie Groningen.

Eerste waarnemingen en beelden

Waarnemers in de sterrenwacht hebben door de telescoop de Orionnevel geobserveerd; een grote nevel van gas en stof in de ruimte, waar sterren geboren worden. In april werd de sterrenwacht voor het eerst op afstand bestuurd. Vanuit de stad Groningen werd de telescoop naar een object aan de hemel gestuurd en de koepel bewoog mee. In mei werd het eerste object met de camera van de telescoop gefotografeerd. Het doelwit was Messier 13, een bolvormige kluwen van een paar honderdduizend sterren in sterrenbeeld Hercules (zie foto).

Gebruik door studenten en open voor publiek

Het sterrenwacht-team is nu aan het werk om de telescoop te testen en operationeel te maken, zodat deze volledig op afstand bestuurbaar is. Dan kunnen de eerste studenten hun waarnemingen gaan doen. Het observatorium zal ook regelmatig open zijn voor het publiek, waarbij bijvoorbeeld mobiele telescopen op het waarneemterras worden opgesteld voor sterrenkijkavonden. Het doel is om de sterrenwacht in het najaar officieel te openen. Informatie hierover volgt via deze website.