Kom sterren kijken tijdens de Nacht van de Nacht in het Lauwersmeer

Kom zaterdag 27 oktober naar het Lauwersmeer en beleef de Nacht van de Nacht. Dit jaar niet alleen met de boswachter van Staatsbosbeheer, maar ook met een sterrenkundige van de Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen.

De vraag is: is het echt wel zo donker hier in dit Dark Sky Park? In ieder geval niet zo donker als dat het zou kunnen zijn. Op veel plaatsen is strooilicht van bebouwing te zien. De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar eventuele effecten van te veel licht in de nacht. Eén er van is de ontregeling van de natuur. En wat blijkt? Dieren hebben veel last van verlichting in de nacht. Wist je bijvoorbeeld dat zo’n 50 procent van de dieren ’s nachts actief is? Wandel mee en beleef Nationaal Park Lauwersmeer bij nacht.

Rode planeet
De sterrenkundige van de Rijksuniversiteit Groningen vertelt over de sterrenhemel. Bij mooi weer gaan we ook sterrenkijken, met behulp van een telescoop, naar bijvoorbeeld de rode planeet Mars, sterrengroepen en nevels in de ruimte. Kijk hier voor de tijden en meer informatie.