Spot de grijze wouw

In het Lauwersmeergebied is voor de vogelliefhebber het hele jaar van alles te beleven. Naast de vogels die het hele jaar door in het Lauwersmeer verblijven, zijn vele ganzen, brilduikers en nonnetjes te spotten. En met een  beetje geluk zie je ook de grijze wouw, een zeldzame vogel die momenteel in het Lauwersmeergebied verblijft.

Grijze wouw vanaf uitkijkheuvel Zomerhuisbos
De grijze wouw is een dwaalgast, een zeldzame vogel die eigenlijk niet thuishoort in het Lauwersmeergebied. Maar momenteel is hij er wel te vinden, al is hij niet eenvoudig te spotten. Een goede plek om het te proberen, is de uitkijkheuvel bij het Zomerhuisbos. Rijd daarvoor met de auto naar de Rijsdammen; een doodlopende weg met aan het eind een parkeerplaats. Hiervandaan is een mooie wandeling te maken door het Zomerhuisbos, naar de uitkijkheuvel met misschien wel het mooiste uitzicht van het Lauwersmeergebied. Een kennersoog kan met een dosis geluk dan deze mooie grijze vogel waarnemen.

Zilverreiger in Kollumerwaard
Sommige vogels waren ooit dwaalgasten, maar hebben gestaag hun leefgebied uitgebreid of verlegd. Een bekend voorbeeld is de grote zilverreiger. Vijftien jaar geleden was deze vogel voor liefhebbers nog een reden om een omweg te maken om een exemplaar te zien. Nu zijn ze niet te missen in het landschap, vooral in de winter, wanneer ze zich in grote groepen verzamelen op de slaapplaatsen. Deze grote, spierwitte vogels, met hun knalgele snavel en majestueuze trage vleugelslag, zijn goed te zien in de Kollumerwaard, vanaf de Kwelderweg.

Brilduikers en nonnetjes
Tot slot nog één kijktip: in de Vlinderbalg en het Nieuwe Robbengat zitten weer geregeld brilduikers en nonnetjes. Deze wintergasten zijn ook prachtig om te zien, vooral de mannetjes, en daar hoef je de auto niet eens voor uit. Met name de nonnetjes zijn wat schuw en daarom juist vanuit de auto (of een vogelkijkhut) goed te bekijken met een verrekijker. Het vergt wel een beetje geduld want deze eenden duiken voortdurend onder water, op zoek naar voedsel.

Samen met kenners bijzondere vogels spotten? Meld je aan voor de winterexcursie.