Sluisdeuren naar Werelderfgoedcentrum

De 4 oude deuren van de Robbengatsluis gaan naar het Werelderfgoedcentrum Waddenzee, dat in Lauwersoog gebouwd gaat worden. Dat maakte juryvoorzitter en gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk van de provincie Groningen dinsdag 10 maart bekend.

Er werd massaal gehoor gegeven aan de oproep van de provincie om met suggesties te komen voor herbestemming van sluisdeuren. Van alle inzendingen bleven er uiteindelijk 30 serieuze opties over. Het Werelderfgoedcentrum voldoet aan de criteria van de jury: hergebruik in het gebied en in originele staat. Bovendien passen de deuren uitstekend in het verhaal van het Werelderfgoedcentrum, over de ontstaansgeschiedenis van het Waddengebied.

Toegangspoort
Om straks bij het Werelderfgoedcentrum te komen moet het publiek vanaf het parkeerterrein in Lauwersoog de provinciale weg N361 oversteken. Het plan is om in de dijk, die op de route naar het Werelderfgoedcentrum ligt, een tunnel te maken en de sluisdeuren als toegangspoort aan weerszijden van de tunnel te plaatsen. De beleving begint daarmee al als je het parkeerterrein verlaat en richting Werelderfgoedcentrum loopt. De afbeelding hieronder geeft een goede impressie van de nieuwe situatie.

Overdracht
Maandag 30 maart worden de sluisdeuren uit de sluis getakeld. Daarna dragen we de deuren over aan Niek Kuizenga van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee. Hij is bovendien directeur van het Zeehondencentrum Pieterburen, waar ruimte is om de enorme deuren (10 meter hoog, 5 meter breed en 20 ton zwaar) op te slaan.

Werelderfgoedcentrum Waddenzee
Het Werelderfgoedcentrum Waddenzee, dat naar verwachting in het najaar 2022 opent, wordt een plek waar je terecht kunt voor exposities en informatie over de natuur en de ontstaansgeschiedenis van het gebied. Het centrum, dat in het havenkwartier van Lauwersoog komt te staan, krijgt ook een panoramatoren met uitzicht over het Wad. Verder biedt het centrum onderdak aan Zeehondencentrum Pieterburen en kennisinstellingen, die er onderzoek kunnen doen.