Save the date: symposium 50 jaar Lauwersmeer

De Stuurgroep Lauwersmeer, het Programma naar een Rijke Waddenzee, de Waddenvereniging en de Waddenacademie organiseren op 23 mei 2019 in de Willem Lodewijk van Nassau Kazerne in Zoutkamp een symposium over 50 jaar Lauwersmeer. Met het accent op de toekomst en aandacht voor het verleden.

Inschrijven voor het symposium kan vanaf 15 maart, via de website van de Waddenacademie. Er is plaats voor maximaal 150 deelnemers, waarbij geldt ‘vol is vol, wie het eerst komt wie het eerst maalt’.

Zout werd zoet
Op 23 mei 2019 is het precies 50 jaar geleden dat de Lauwerszee, in aanwezigheid van Koningin Juliana, is afgesloten van het Wad. De Lauwerszee werd Lauwersmeer, zout werd zoet. De visserij verplaatste zich naar Lauwersoog en de Lauwerszee veranderde in een zoetwater natuurgebied van circa 6.000 hectare.

Nationaal Park
Het Lauwersmeer is sinds 2003 een Nationaal Park en heeft de Europese status van Natura2000. In 2016 heeft het Nationaal Park het internationale predicaat Dark Sky Park verkregen. Naast het Nationaal Park, de bedrijvige haven van Lauwersoog en de waddenregio’s Noordoost Fryslân en Noordwest Groningen, is het militaire oefenterrein de Marnewaard (circa 1.500 hectare) onderdeel van het Lauwersmeergebied.