Reis mee met de zeearend!

Al jaren broedt er een paartje zeearenden in Nationaal Park Lauwersmeer. Het gebied heeft alles wat ze nodig hebben: rust, ruimte, een veilige broedplek en een rijk gedekte tafel. Dit jaar leverde dat twee mannelijke jongen op. Beide broers zijn op 10 juni door de Werkgroep Zeearend Nederland geringd. En daarbij is één van de jongen met een zender uitgerust, zodat deze vrijwel dagelijks gevolgd kan worden.

Zeearend maakt nog geen uitstapjes

Tot nu toe is onze jonge zeearend man erg gehecht aan het Lauwersmeergebied. Uit de gegevens blijkt dat de vogel de afgelopen maanden nog geen enkel uitstapje buiten het gebied heeft gemaakt. De verwachting is dat dit de komende maanden wel gaat gebeuren. Uiteindelijk zal de jonge zeearend het ouderlijk nest toch echt verlaten en op zoek gaan naar een geschikte woonplek en partner. De kans dat ie een nieuw thuis vindt binnen de grenzen van Nationaal Park Lauwersmeer is niet onmogelijk, maar wel onwaarschijnlijk. Maar de tijd zal het leren.

Zeearend volgen?

Nieuwsgierig naar het reilen en zeilen van deze jonge zeearend? Kijk dan geregeld op https://portal.werkgroepzeearend.nl/. Naast “onze” jonge zeearend kun je daar nog een aantal in Nederland geboren zeearenden volgen. Ook vind je hier een schat aan informatie over de opkomst van de zeearend in Nederland.