Recreatiegebied Zoutkamp officieel geopend

Donderdagmiddag heeft wethouder Harmannus Blok van gemeente Het Hogeland samen met de schoolkinderen uit Zoutkamp een nieuw recreatiegebied geopend. Achter de dijk bij de Reitdiepsluis in Zoutkamp, in de volksmond ‘Achter Diek’. Dit deden ze door het water in te rennen om te pootjebaden, samen met de wethouder. Achter Diek is een plek geworden om te zwemmen, een wandeling maken en van het prachtige uitzicht genieten. De provincie heeft de inrichting samen met de inwoners van Zoutkamp bepaald. De opening was onderdeel van de herdenking aan 50 jaar afsluiting van de Lauwerszee.

Ten oosten van de sluis is een nieuwe zwemplas, met een strandje en een tribune, bijvoorbeeld geschikt om te zonnen. Een podium voor bijvoorbeeld muziek en andere optredens, was er al.

Wandelpaden
Het gebiedje ten westen van de Reitdiepsluis heeft een nieuw verhoogd wandelpad, deels vlonder, dat over een oude geul en langs twee nieuwe wierden gaat. Deze plek is bereikbaar via het nieuwe schelpenpad over de dijk, waar de wandelaar onderweg een aantal schuttersputten passeert, een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog.

Wandelpad Jachthaven
De wandelroute van de jachthaven naar het dorp is verbeterd. Over de dijk is een schelpenpad aangelegd en het verharde pad door het bos is weer toegankelijk gemaakt.

Rondje Lauwersmeer
De nieuwe recreatie in Zoutkamp is onderdeel van het project Rondje Lauwersmeer. Het 43 kilometer lange wandel- en fietspad rond het Lauwersmeer wordt opgeknapt, zodat de natuur er straks nog beter te beleven is. Fietsend, wandelend of vanaf het water.

Investering
De provincies Fryslân en Groningen en de gemeenten Het Hogeland en Noardeast-Fryslân, Staatsbosbeheer, recreatieschap Marrekrite en het Waddenfonds investeren ruim 3 miljoen euro in de route. Naar verwachting worden de werkzaamheden eind 2020 afgerond.