Stuurgroep Lauwersmeer

Deze website valt onder de verantwoordelijkheid van de Stuurgroep Lauwersmeer. Dit is een samenwerking tussen de provincies Groningen en Fryslân en de gemeenten De Marne, Dongeradeel en Kollumerland c.a. De Stuurgroep werkt nauw samen met partners in het Lauwersmeergebied, zoals Staatsbosbeheer en IVN. Staatsbosbeheer is beheerder van het Lauwersmeer, maar ook actief partner in uiteenlopende projecten en activiteiten.

Uitgangspunt

In het Lauwersmeergebied doen we er alles aan om de waardevolle natuur in stand te houden en tegelijkertijd ruimte te bieden voor ondernemen en beleven.

In 1969 is de Lauwerszee afgesloten van de Waddenzee en is het Lauwersmeer ontstaan. Het meer en zijn omgeving zijn waardevol voor natuur, landbouw, recreatie, militair gebruik en voor de berging en afvoer van water uit Groningen, Drenthe en Friesland. Het is een Nationaal Park, grenzend aan het Werelderfgoed Waddenzee.

Provincies investeren miljoenen in het Lauwersmeergebied, met als doel meer economisch rendement in de belangrijkste sectoren; het toerisme en de visserij. Belangrijk uitgangspunt voor de investeringen is dat de economie en natuur van het Lauwersmeer met elkaar in evenwicht blijven.