Opruimactie containerincident

De afgelopen dagen hebben veel vrijwilligers geholpen om het afval dat aan de Waddenkust is aangespoeld op te ruimen. Tot woensdag 9 januari worden er geen opruimacties gehouden. Dat besluit is op 7 januari 2019 genomen na overleg tussen de betrokken overheden en organisaties. De veiligheid van vrijwilligers is in het geding, vanwege de storm. In de loop van woensdag zal duidelijk worden of er veel nieuwe rommel is aangespoeld en worden er mogelijk weer opruimacties voorbereid.

In de nacht van dinsdag 1 op woensdag 2 januari heeft een containerschip rond de 270 containers boven het Duitse eiland Borkum verloren. Deze containers (of de inhoud ervan) spoelen aan op de Waddeneilanden en op onze kust.

Op dit moment geen opruimacties
Volgens burgemeester Bolding van gemeente Het Hogeland is coördinatie van opruimacties essentieel. “Sommige delen van het vervuilde gebied maken we met machines schoon, grote gevaartes. Op die plekken is hulp van vrijwilligers gevaarlijk. Daarnaast hebben we geconstateerd dat de kwelders kletsnat zijn en dat je wegzakt als je niet oplet. Het is te gevaarlijk om hier zonder toezicht te gaan opruimen.” Ook verstoren teveel bezoekers het kwetsbare vogelgebied.

Informatie
De website van gemeente Het Hogeland is het centrale informatiepunt over opruimacties voor de Groningse kust. Voor de Friese kust is dat de website van de Veiligheidsregio Fryslân. Verder staat er informatie op de Facebookpagina van het zeehondencentrum en is informatie over gecoördineerde opruimacties te vinden op twitter, via verschillende hashtags zoals #actiegroningernoordkust, #helpwad, #waddencleanup en #opruimactie.