Op zoek naar vallende sterren

Elke nacht zijn er ‘vallende sterren’, maar een aantal keren per jaar veel meer dan normaal. Zo ook rond 14 december, de Geminidenregen. Wat zijn vallende sterren? Tijdens de excursie ‘Op zoek naar vallende sterren’ vertelt de boswachter er alles over. Als het onbewolkt is kun je ze bekijken, liggend op een veldbed.

Wat we een vallende ster noemen is een meteoor; het lichteffect dat je ziet wanneer een klein ruimtesteentje de dampkring binnendringt. De meteorenzwerm Geminiden verschijnt aan de hemel van 7 tot 16 december en is op 14 december het best waar te nemen. Het punt aan de hemel waaruit de meteoren uit een meteoorzwerm lijken te komen, de radiant, ligt in het sterrenbeeld Tweelingen, Gemini in het Latijn.

Meteoren
De Geminiden worden veroorzaakt door stofdeeltjes afkomstig van de planetoïde Phaethon, die beschouwd wordt als een uitgedoofde komeet (een ‘vuile sneeuwbal’, een samenballing van ijs en gruis). Er zijn een aantal jaarlijks terugkerende meteorenzwermen. Ze komen ieder jaar rond dezelfde datum voor, doordat de aarde zich op die positie in haar baan om de zon door een wolk met stof en gruis beweegt, vaak achtergelaten door een komeet.

Duisternis
De beste plek om meteoren waar te nemen is uiteraard met een vrije blik op de hemel, het liefst zo donker mogelijk. Hoe verder van straatlantaarns, kassen en andere bronnen van lichtvervuiling, hoe donkerder de nachthemel, des te meer ‘vallende sterren’ je kunt waarnemen. Zoals in het Dark Sky Park Lauwersmeer.

(Bron: www.hemel.waarnemen.com en www.allesoversterrenkunde.nl)