Ontwerp Werelderfgoedcentrum gepresenteerd

Op 17 december heeft de stichting Werelderfgoedcentrum Waddenzee online het nieuwe voorlopig ontwerp gepresenteerd voor het Werelderfgoedcentrum Waddenzee in de haven van Lauwersoog. Naast een bezoekersbeleving gewijd aan het werelderfgoed Waddenzee, met het zeehondencentrum, moet het gebouw ook een ‘huiskamer’ voor de Waddengemeenschap worden. Een aanzienlijk deel van het gebouw zal dan ook zonder ticket toegankelijk zijn.

In het afgelopen jaar is in samenwerking met vele betrokken organisaties het concept voor het Werelderfgoedcentrum uitgewerkt. Ook is er een nieuw ontwerp voor het gebouw gemaakt. Het is lager en kleiner geworden. Daardoor is een aantal voorzieningen – waaronder een hotel en de campus voor studenten – geschrapt. Tegelijkertijd is het inhoudelijke concept en programmering voor wat er allemaal straks gaat gebeuren in en om het gebouw verder ontwikkeld.

Ontwerp
Architect Dorte Mandrup heeft een gebouw met een warme uitstraling getekend, grotendeels opgetrokken uit hout, energieneutraal, dark-sky proof en passend in de skyline van de haven van Lauwersoog.

Plan
Via deze link zijn ook het projectplan, de presentatie van het gebouw op de site van Dorte Mandrup en antwoorden op een aantal vragen die niet in de presentatie aan bod kwamen te vinden.

Initiatiefnemers
De stichting Werelderfgoedcentrum Waddenzee is opgericht op initiatief van een aantal samenwerkingspartners: provincie Groningen, gemeente de Marne, Staatsbosbeheer, Zeehondencentrum Pieterburen en de Haven Lauwersoog.

Ontwerp Werelderfgoed Waddenzee