Ondernemers versterken de natuurbeleving van het Lauwersmeergebied

Tijdens haar studententijd werd de Limburgse Irene Japenga verliefd op het veelzijdige landschap van het Lauwersmeergebied. Jaren later geeft ze deze passie door aan haar gasten van B&B D’olle Pastorie in Vierhuizen. Naast eigenaar van de B&B is Irene gastheer van het Nationaal Park Lauwersmeer. Hierdoor kan ze bezoekers alles vertellen over dit bijzondere gebied.

“Dankzij de cursus gastheerschap van IVN ken ik nu alle bijzondere plekken van het Lauwersmeergebied en weet ik veel meer over de oorsprong. Gasten zijn erg enthousiast dat ik ze alle ins en outs kan vertellen. Veel mensen weten bijvoorbeeld nog niet dat het een relatief jong natuurgebied is. Het is best bijzonder dat alles hier zo snel is gegroeid en dat sommige bomen al zo sterk zijn dat ze het nest van een zeearend kunnen dragen.”

Bijzondere natuurwaarde
“Eind 2008 openden mijn man en ik de deuren van onze B&B. We hebben de oude pastorie in Vierhuizen verbouwd tot mooie gastenverblijven met een saunacomplex. De uitstraling past helemaal bij de rust en weidsheid van dit gebied. Als ondernemer vind ik het mooi mijn gasten te vertellen over dit bijzondere gebied. Ik geniet namelijk zelf ook iedere dag van de schoonheid ervan. Zo stond ik laatst tijdens een wandeling met de hond ineens oog in oog met een groep reeën. Dat zijn bijzondere momenten.”

De Noordkust op iedere bucketlist
“Het Lauwersmeergebied is in beweging. Promotiecampagnes, bijvoorbeeld voor Dark Sky Park Lauwersmeer, dragen hieraan bij. Mensen komen speciaal naar dit gebied om de duisternis te ervaren. Het brengt een extra belevingselement aan de omgeving. Als het aan mij ligt, komt er een grote overkoepelende promotiecampagne voor de hele Noordkust van Nederland: van Den Helder tot aan Bad Nieuweschans. Op deze manier kunnen we ons Werelderfgoed Waddenzee stevig op de kaart zetten. Het zou toch mooi zijn als de Noordkust in de top-3 komt van iedere bucket list. Daar profiteert ook het Lauwersmeergebied van.”

Samen sterk
“Met verschillende ondernemers in het Lauwersmeergebied slaan we al op kleinere schaal de handen ineen. We werken samen op het gebied van marketing, maar helpen elkaar ook op andere manieren verder. Krijg ik bijvoorbeeld gasten aan de deur, maar heb ik geen kamers meer vrij? Ik nodig ze uit voor een kop koffie en vraag in onze app wie er nog plek voor ze heeft. Meestal kan ik ze binnen tien minuten doorverwijzen naar een collega. Door samen te werken als ondernemers, leren we elkaar steeds beter kennen en versterken we elkaar.”