Nieuwe uitkijktoren Diepsterbos

Het project Rondje Lauwersmeer nadert zijn einde. Na de oplevering van onder andere 20 ‘MarBoeien’, diverse curvebanken, twee hemelplatforms, een zwemstrand en de Waddentribune, zal binnenkort gestart worden met het hoogtepunt van het project: de uitkijktoren in het Diepsterbos.

Werkzaamheden eerste half jaar 2022

De aanbesteding heeft plaatsgevonden en aannemer Heuvelman Ibis uit Delfzijl is druk bezig met de voorbereidingen. Naar verwachting zal de fundering begin 2022 aangebracht worden en daarna zal langzaam omhoog worden gewerkt. Uiteindelijk zal de toren ruim 25 meter hoog worden. De uitvoering duurt tot en met mei 2022.

Beleving in en om de toren

De toren kan gezien worden als twee losstaande torens die aan elkaar gekoppeld zijn. Het deel in het bos wordt groen en het deel aan de meerzijde krijgt bruinkleurige cortenstalen panelen. In het Diepsterbos wordt ook een beleefroute aangelegd. Deze beleefroute bestaat uit een aantal speelelementen voor de jeugdige bezoeker, gebaseerd op de thema’s Wad en Woud en eindigt in en rond de toren. In de toren komen deze thema’s terug op educatieve informatiepanelen. Daarnaast komen er in de toren ook klimvoorzieningen en op termijn een tokkelbaan en een loopbrug. Vanaf de toren heb je straks een prachtig uitzicht over de ruige rietvelden, het Lauwersmeer en bij helder weer ook Schiermonnikoog.

Rondje Lauwersmeer

Deze uitkijktoren en de Beleefroute zijn onderdeel van het project Rondje Lauwersmeer. De provincies Fryslân en Groningen, de gemeenten Noardeast-Fryslan en Het Hogeland en Staatsbosbeheer investeren ruim 3 miljoen euro in de herinrichting van de 43 kilometer lange wandel- en fietsroute rond het Lauwersmeer, met financiering van het Waddenfonds. Met als doel om de natuur straks nog beter te kunnen beleven. Fietsend, wandelend of vanaf het water.