Nieuwe speelnatuur bij het Lauwersnest

Het Lauwersnest is dé plek voor kinderen om op verschillende manieren kennis te maken met de natuur van het Lauwersmeergebied. Een bezoek aan het Activiteitencentrum is de start voor een bezoek aan de natuur. En wat is voor kinderen nu leuker dan de natuur al spelend te ontdekken?

Speelbos: een leuke, spannende, avontuurlijke plek

Bij het activiteitencentrum ligt al een huttenbouwbos; een plek die speciaal is aangewezen voor kinderen om hutten te maken. Maar er zijn nog veel meer dingen te doen en ontdekken in de natuur. Staatsbosbeheer wil deze bestaande speelplek en de omgeving daarvan leuker en spannender maken door het om te vormen naar een volwaardig speelbos. Een speelbos is een natuurterrein waar speeltoestellen van natuurlijke materialen en speelaanleidingen worden gebruikt om speelmogelijkheden te vergroten. Een speelbos wordt zo ingericht dat er voldoende ruimte is voor spontaniteit en fantasie, onder andere door de beschikbaarheid van natuurlijke materialen. Spelen in de natuur is leuk en geeft een gevoel van vrijheid en avontuur. Het is ook de basis voor leren en voor het ontwikkelen van een actieve, gezonde leefstijl.

Ontwerp op basis van kernwaarden Lauwersmeer

Staasbosbeheer heeft OBB ingenieurs, een bureau dat gespecialiseerd is in buitenspelen en speelnatuur, gevraagd om een ontwerp te maken. Met een focus op de elementen die het Lauwersmeer zo bijzonder maken, zoals het meer zelf (water), vogels en Dark Sky. Water is de basis van het Lauwersmeer, en dus ook van de te realiseren speelnatuur. Op het terrein rond het Lauwernest ligt al een vijver. Die wordt vergroot en krijgt zowel een plek om met groepen kinderen waterbeestjes te vangen en bestuderen als een plek om met water te spelen. Er komen bijvoorbeeld verschillende spannende wateroversteken, zoals stapstenen en klimpalen.

Kabouter- en huttenbouwbos

Voor de jongere kinderen komt er een kabouterbos. Dit stukje bos wordt de startplek voor het Kabouterpad en krijgt straks onder andere een voorleesplek en een kabouterhuisje. Ook het bestaande huttenbouwbos wordt aangepakt. Dit bos is nu erg open en daarom een beetje saai. Met rijsdammen, gewoven wilgenhekken en onderbegroeiing wordt de openheid van het bos doorbroken en worden een soort kamers gecreëerd, met elk een eigen karakter. Omdat het bos niet meer in een blik te vangen is, nodigt het uit tot ontdekken en verstoppen.

Hoogtepunt

Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van het speelgebied wordt een toren die er van buiten uitziet als een groot vogelnest en aan de binnenkant de sterrenhemel laat zien. Om bij de Dark Sky verdieping te komen, moeten kinderen via netten omhoog klimmen. Onderaan de toren komt een kabelbaan, waarmee je als een vogel over het Lauwermeer vliegt. De toren wordt gerealiseerd in samenwerking met het Kapteyn instituut.

In 2022 maken we een start met de realisatie van de plannen. Omdat we nog op zoek zijn naar een deel van de financiering moet de realisatie mogelijk gefaseerd worden uitgevoerd.