Nieuwe koepel sterrenwacht Lauwersmeer

In de zomer van 2020 heeft het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) de koepel geplaatst van de sterrenwacht in Dark Sky Park Lauwersmeer. De RUG gaat hier straks astronomisch onderzoek doen en publieksavonden organiseren. Op dit moment worden de laatste werkzaamheden uitgevoerd. Het is nog niet bekend wanneer de sterrenwacht officieel geopend wordt.

Goede locatie door afwezigheid kunstlicht

De sterrenwacht staat bij Activiteitencentrum Lauwersnest, op een verhoogd stenen terras dat ook toegankelijk is voor minder validen. Het is een koepel met daarin een telescoop met een camera eraan. Dit is een goede plek voor een sterrenwacht, omdat het hier zo donker is dankzij de afwezigheid van kunstlicht.

Toegankelijk voor publiek

De koepel zelf wordt straks toegankelijk voor het publiek. Samen met Staatsbosbeheer en Astro Friesland organiseert het Kapteyn Instituut er avonden voor het publiek. Het nieuwe terras bij de sterrenwacht biedt ruimte en een stabiele ondergrond voor telescopen die vrijwilligers en bezoekers zelf meenemen om eigen waarnemingen te doen.