Nieuw: wandelen onder de sterren met de Nachtkaart!

Zo donker dat je alles ziet; beleef de duisternis

Boven je fonkelen de sterren en door het gras ritselen de nachtdieren. Je ziet geen hand voor ogen en toch, zie je daardoor juist meer. Bewandel de Dark Sky route en ontdek de sterrenbeelden die schitteren aan de lucht. Met een beetje geluk zie je zelfs de Melkweg.

Nederland is het land met de meeste lichtvervuiling ter wereld. Toch is er een plek waar het ’s nachts zo donker wordt dat je alles ziet. Het Lauwersmeergebied is een zogeheten Dark Sky Park. Dat houdt in dat het hier nog echt donker wordt. Met de nieuwe Nachtkaart wordt het nu nog leuker om die duisternis te beleven!

Download de Nachtkaart hier

of haal ‘m gratis op bij het Lauwersnest!

Een bruisend nachtleven

Misschien denk je dat het hier ’s nachts ontzettend rustig is. Maar veel dieren komen ’s nachts uit hun schuilplaats omdat ze zich in het donker veiliger voelen. Anderen gaan op pad omdat hun prooidieren nachtdieren zijn. Sommige planten zijn afhankelijk van nachtvlinders en insecten. Kortom: het nachtleven is hier op zijn minst bruisend te noemen. Ontdek dit boeiende nachtleven zelf door op ontdekkingstocht te gaan in Dark Sky Park Lauwersmeer.

Plekken om de nachtelijke hemel te bewonderen

De toegangsvoorwaarden zijn in het Lauwersmeergebied ’s nachts hetzelfde als overdag: vrij wandelen op wegen en paden (met uitzondering van het militair oefenterrein Marnewaard). Het Nationaal Park Lauwersmeer is het hele jaar open en er zijn geen sluitingstijden. Er zijn drie plekken waar je de nachtelijke hemel goed kunt bewonderen:

  1. Bij het Activiteitencentrum Lauwersnest
  2. Vanaf hemelplatform Achter de Zwarten (voorbij Suyderoogh)
  3. Vanaf hemelplatform Vlinderbalg (aan de Strandweg)