Nieuw ontwerp voor de afgebrande vogelkijkhut Sylkajút

In het voorjaar van 2020 is vogelkijkhut de ‘Sylkajut’ bij de Ezumakeeg door brand verwoest. Hiermee is een belangrijke en veelgebruikte voorziening voor vogelkijkers en fotografen verloren gegaan. Staatsbosbeheer wil op deze locatie graag een nieuwe hut. De Sylkajút was een aantrekkelijke en functionele hut, maar met zijn rieten dak en houten vloer wel erg brandgevoelig. Een nieuw ontwerp voor een vogelkijkhut was dus gewenst en daarom is de samenwerking gezocht met de Hanzehogeschool, die voor haar studenten architectural design een praktijkopdracht zocht.

Geen makkelijke opgave

Het ontwerpen van een vogelkijkhut lijkt een relatief simpele opgave, maar schijn bedriegt. Er zijn namelijk nogal wat voorwaarden waar het ontwerp aan moet voldoen. Een nieuwe hut moet niet alleen brandbestendig en hufterproof zijn, maar ook aantrekkelijk (passend bij de uitstraling van een Nationaal Park), comfortabel te gebruiken door vogelkijkers en fotografen, betaalbaar en de hut moet weinig beheer en onderhoud vergen.

Die complexe opgave maakte dat ook de ruim 50 studenten die deelnamen aan de opdracht er een behoorlijke kluif aan hadden. In groepjes van circa 5 studenten werkten ze twee weken lang exclusief aan het ontwerp. De opdracht begon met een startbijeenkomst in het Lauwersnest en een bezoek aan de Ezumakeeg en werd afgerond met een bijeenkomst waarin de studenten hun ontwerpen presenteerden aan een jury bestaande uit vertegenwoordigers van Provincie Groningen, Staatsbosbeheer en de gebruikers van de hut (vogelaars). Aan hen was het de taak om een winnend ontwerp te kiezen.

Winnaar: The Black Bird

Alle tien gepresenteerde ontwerpen hadden voldoende basis om nader uitgewerkt te kunnen worden tot een realiseerbaar ontwerp. Als winnaar werd echter een ontwerp genaamd ‘The Black Bird’ aangewezen. Dit ontwerp viel bij de jury in de smaak vanwege een goed doordacht concept, gebaseerd op de beweging van water en wind. En vanwege innovatief materiaalgebruik (gebrand hout) en de in hoogte verstelbare shutters die gebruikt worden in plaats van standaard kijkgaten en luiken. Om tot uitvoering over te kunnen gaan moet het ontwerp op een aantal onderdelen worden aangepast en verder worden uitgewerkt. We hopen dit de komende tijd in samenwerking met het winnende team op te pakken.