Nacht van de Nacht in het Lauwersmeergebied

Doe mee aan de Nacht van de Nacht in het Dark Sky Park Lauwersmeer op zaterdag 27 oktober. Staatsbosbeheer organiseert een wandeling met de boswachter en de gemeenten schakelen van 18.00 uur tot 23.00 uur de openbare verlichting uit in de dorpen rond het Lauwersmeer. Ook meedoen? Laat de (tuin)verlichting uit of doe mee een van de activiteiten op www.nachtvandenacht.nl.

Dorpen
Van 18.00 tot ongeveer 23.00 uur is de openbare verlichting uitgeschakeld in Munnekezijl, Warfstermolen, Kollumerpomp, Nijlân, Dokkumer Nieuwe Zijlen, Engwierum en Paesens-Moddergat, een klein deel van Lauwersoog en Vierhuizen. Verschillende dorpen organiseren activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht.

Duisternis
Echte duisternis wordt steeds zeldzamer, omdat overal in de westerse wereld de nachtelijke verlichting toeneemt. Dit is onder meer een probleem voor de natuur, want nachtelijk kunstlicht kan op veel manieren de levenscyclus en het gedrag van dieren beïnvloeden. Vleermuizen gaan bijvoorbeeld door te weinig duisternis minder eten zoeken.

Koesteren
Ook de mens heeft duisternis nodig voor een goede gezondheid. Daarnaast is duisternis en een heldere sterrenhemel naast stilte en een schone lucht een waarde om te koesteren. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich hinderen aan het overvloedige licht van bijvoorbeeld kassen, tuinen of wegen, van direct zicht op de lichtbronnen of van de gloed erboven.