Nacht van de Nacht in het Nationaal Park Lauwersmeer

Op zaterdag 28 oktober wordt in het Lauwersmeergebied de Nacht van de Nacht gevierd. De gemeenten schakelen op verschillende plekken de openbare verlichting uit en in het Nationaal Park Lauwersmeer en de dorpen eromheen worden activiteiten georganiseerd. Het Nationaal Park Lauwersmeer heeft sinds oktober 2016 de internationale status Dark Sky Park. Het is één van de laatste plekken in ons land waar het nog echt donker wordt en waar nog veel sterren te zien zijn. De Natuur- en Milieufederatie organiseert de landelijke Nacht van de Nacht om aandacht te vragen voor het belang van duisternis voor mens en dier.

Nacht van de Nacht in het Lauwersmeergebied
Bij activiteitencentrum De Bosschuur In het Nationaal Park Lauwersmeer kun je een duisterniswandeling maken met de boswachter van Staatsbosbeheer en bij het kampvuur genieten van chocolademelk. Vanuit Lauwersoog is er een candle light diner met vaartocht door het Dark Sky Park Lauwersmeer. In Zoutkamp is een lichtjestocht en bij de Sterrenwacht in Ulrum kun je sterrenkijken. In Moddergat is een wandeltocht met fakkels en verhalen over het gestrande schip. En in Moddergat is ook een lezing met buitenmoment te volgen over het heelal en de sterren en het belang van het gebied voor veel vogels. In Visvliet wordt een lezing en verhalentocht georganiseerd. Meer informatie over alle activiteiten in het Lauwersmeergebied vind je op nachtvandenacht.nl locatie Lauwersmeer.

Duisternis is goed voor mens en dier
Overal om ons heen brandt licht wanneer het donker is. Al deze bronnen zorgen samen voor veel lichtvervuiling. Buitenverlichting beïnvloedt het gedrag van dieren. Het verstoort hun oriëntatie, wat hun energiebalans aantast. Of het houdt ze uit hun winterslaap. Hierdoor neemt de kans op uitputting en sterfte toe. Licht werkt ook verstorend op mensen. In verschillende onderzoeken zijn relaties gelegd tussen lichtvervuiling en slaapstoornissen en stress. Tijdens de Nacht van de Nacht wordt aandacht gevraagd het belang van duisternis voor mens en dier. Tijdens deze nacht gaat de openbare verlichting uit in Lauwersoog (inclusief Suyderoogh), Munnekezijl, Warfstermolen, Kollumerpomp, Dokkumer Nieuwezijlen, Oostmahorn (inclusief Esonstad) en Kollumeroord.

Wat kun je zelf doen? 
Dit jaar is de 13e Nacht van de Nacht. Verschillende bekende Nederlanders steunen de campagne, waaronder André Kuipers, de eerste Nederlander die twee ruimtevaartreizen maakte. Meer informatie over hoe mee te doen aan de Nacht van de Nacht en over wat je zelf kunt doen om er voor te zorgen dat het hier in het Noorden donker blijft is te vinden op www.nachtvandenacht.nl.