Nacht van de Nacht in het Lauwersmeergebied

Op zaterdag 28 oktober is in het Lauwersmeergebied de Nacht van de Nacht gevierd. Gemeenten, ondernemers en particulieren schakelden op verschillende plekken de openbare verlichting uit en in het Nationaal Park Lauwersmeer en de dorpen eromheen werden activiteiten georganiseerd.

Nachtwandeling
In Kollumerpomp organiseerden de inwoners een wandeltocht in het donker door de landerijen. Onderweg was er van alles te doen: uilenballen pluizen, kaarsen maken, er was een verhalenverteller en er werd een uitzending van school-tv getoond over het heelal. De opkomst was groot, van de 500 dorpsbewoners deden er maar liefst 100 mee.

Kampvuur
Ook bij de Bosschuur was het erg donker. Boswachter Hans Gartner van Staatsbosbeheer heeft twee wandelingen in het donker gedaan. Eerst met een groep van 50, daarna met een groep van 25 man. En boswachter Jaap Kloosterhuis vertelde bij de Bosschuur het verhaal van de Dark Sky. Bij de vuurplaats was er voor iedereen een kop warme chocolademelk.

Duisternis van belang
De Natuur- en Milieufederatie organiseert jaarlijks de landelijke Nacht van de Nacht om aandacht te vragen voor het belang van duisternis voor mens en dier. Kijk voor meer informatie over het belang van duisternis voor mens en natuur op www.nachtvandenacht.nl.

Dark Sky Park
Het Nationaal Park Lauwersmeer heeft sinds oktober 2016 de internationale status Dark Sky Park. Het is een van de laatste plekken in ons land waar het nog echt donker wordt en waar nog veel sterren te zien zijn.

Foto: Jan Koeman