Midzomernachtwandeling door Dark Sky Park Lauwersmeer

Afgelopen zaterdag was de tweede editie van Midzomernachtwandeling, georganiseerd door de Stichting 40 Mijl. Om acht uur ’s avonds loste gedeputeerde Henk Staghouwer van de provincie Groningen op camping de Waterwolf in Lauwerszijl het startschot voor de 40 mijl (67 km) en de 40 kilometer. Dit jaar werd ook de 25 kilometer gelopen, deze startte om 22.00 uur bij restaurant Suyderoogh in Lauwersoog. In totaal deden er 195 wandelaars mee.

Nationaal Park
De Midzomernachtwandeling ging langs het Reitdiep, over de zeedijk met uitzicht op werelderfgoed Waddenzee en Schiermonnikoog en door het Nationaal Park Lauwersmeer, dat sinds 2016 officieel Dark Sky Park is. Dit betekent dat hier nog donker genoeg is om een heldere sterrenhemel te zien.

Sterren kijken
Op de dijk ten Noorden van Vierhuizen zou amateur-sterrenkundige Aries van Calcar met een telescoop staan, maar helaas was het daarvoor te bewolkt. Wel was af en toe de maan te zien. Het was hoge maan, dat wil zeggen dat de maan iets meer dan de helft zichtbaar was. En rondom zonsondergang was vlakbij de maan de planeet Jupiter te zien, dit lijkt op een heldere ster.

Midzomernacht
De Midzomernachtwandeling werd gelopen twee dagen na de kortste nacht van het jaar, tijdens de zonnewende op 21 juni. Dan bereikt op het noordelijk halfrond de zon haar hoogste punt en vanaf dat moment worden de dagen weer korter. In Zweden, Finland en Estland wordt midzomeravond beschouwd als een belangrijk feest, vergelijkbaar met kerstmis. Voordat de het christendom zijn intrede deed, werd midzomernacht ook in Nederland (en Duitsland) gevierd.

Quick Wins
De 40 Mijl is mede gefinancierd uit de ‘Quick Wins Lauwersmeer’, een subsidie voor initiatieven van bijvoorbeeld ondernemers, stichtingen, dorpsverenigingen, die de recreatie in het Lauwersmeergebied kunnen versterken. De bijdrage is maximaal 30 procent van de projectbegroting, met een maximumbedrag van 10.000 euro. In totaal heeft de Stuurgroep Lauwersmeer 100.000 euro voor de ‘Quick Wins’ vrijgemaakt.