Metershoge stalen kunstwerken begroeten de bezoeker van het Nationaal Park Lauwersmeer

In opdracht van de provincie Groningen zijn drie kunstwerken aan de entrees van het Nationaal Park Lauwersmeer gerealiseerd. De 6 meter hoge kunstwerken hebben een plek gekregen naast de belangrijkste toegangswegen naar het Nationaal Park. Ze zijn ontworpen door Susan van den Berg tijdens haar studie Vormgeving aan Academie Minerva, Hanzehogeschool Groningen.

Stalen gans als toegangspoort

De kunstwerken bestaan uit een cortenstalen plaat met daarop de naam van het nationaal park met tien gebogen stalen buizen in de vorm van een opvliegende gans. Het is gebaseerd op het logo van Nationaal Park Lauwersmeer en geïnspireerd door de wind die altijd in het gebied aanwezig is. Bezoekers zullen de werken tegenkomen aan de Provincialeweg N361 ter hoogte van de kazerne bij Lauwersoog, de Gerbrandywei bij de Hoek van de Bant en bij Dokkumer Nieuwe Zijlen tussen de kruising met de Kwelderweg en de Lorenzsluis.

Academie Minerva

Voor het ontwerp van de entrees heeft de provincie studenten aan Academie Minerva gevraagd een schets te maken, die in maart 2018 gepresenteerd werden. De schets van de toen tweedejaarsstudente Susan van den Berg werd geselecteerd. Van den Berg studeerde van 2015 tot 2019 aan Academie Minerva en heeft recentelijk haar master Interior Architecture aan de kunstacademie ArtEZ afgerond.

Na de keuze voor het ontwerp volgde een traject van onderzoek, ontwerp en realisatie door de ontwerper, begeleid door het Projectbureau van Academie Minerva en in samenwerking met de provincies Groningen en Fryslân. Een bijzondere kans voor de kunststudente om al tijdens haar studie te werken met opdrachtgevers uit de regio. Studenten van Hanzehogeschool Groningen werken tijdens hun studie aan maatschappelijke praktijkopdrachten en –onderzoek, bijvoorbeeld op het gebied van leefbaarheid en duurzaamheid. Academie Minerva biedt deze opdrachten aan in de vrije studieruimte (OffCourses) en zet daarmee in op talentontwikkeling en het verbinden van onderwijs, onderzoek en werkveld.

Rondje Lauwersmeer

De nieuwe entrees van het Nationaal Park zijn onderdeel van het project Rondje Lauwersmeer. De provincies Fryslân en Groningen, de gemeenten Noardeast Fryslân en het Hogeland en Staatsbosbeheer investeren ruim 3 miljoen euro in de herinrichting van de 43 kilometer lange wandel- en fietsroute rond het Lauwersmeer, met financiering van het Waddenfonds. Zodat de natuur er straks nog beter te beleven is. Fietsend, wandelend of vanaf het water. De planning is dat de werkzaamheden aan het Rondje Lauwersmeer in het voorjaar van 2022 gereed zijn.