Lauwersmeergebied voor de sportieve natuurliefhebber

Wie het Lauwersmeergebied op een sportieve manier wil beleven, kan dit voorjaar meedoen aan de wandeltochten van de Stichting 40Mijl. Na de succesvolle Midzomernachtwandeling vorig jaar, heeft de stichting haar activiteiten uitgebreid met de Kennedymars, de Lauwersmeermars en de SwimRun. Daarnaast is de voorbereiding gestart voor de eerste editie van de Lauwersmeer Marathon in 2019. Kijk voor de routes en meer informatie op www.40mijl.nl.

Lauwersmeer Kennedymars
Op zaterdag 26 mei is de Lauwersmeer Kennedymars, een wandeltocht van 80 kilometer die binnen de 20 uur gelopen wordt. De tocht is vernoemd naar de Amerikaanse president John F. Kennedy en wordt in veel plaatsen in ons land jaarlijks georganiseerd. De tocht gaat langs een afwisselend landschap van landerijen, Werelderfgoed Waddenzee, dorpen als Garnwerd en Zoutkamp, het Nationaal Park Lauwersmeer en Europa’s grootste militaire oefendorp, Marnehuizen.

Lauwersmeermars
De Lauwersmeermars wordt ook op zaterdag 26 mei gelopen en gaat rondom het Lauwersmeer. Er zijn twee afstanden: 45 en 60 kilometer. De Lauwersmeermars werd in 1994 voor het eerst georganiseerd door de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in het Lauwersmeergebied.

Midzomernachtwandeling
Op zaterdag 23 juni is de tweede editie van de  40 Mijl Midzomernachtwandeling. De tocht gaat over de dijken van het Reitdiep, door het Dark Sky Park Lauwersmeer en over de zeedijk met uitzicht op Schiermonnikoog. Omgerekend is 40 mijl 67 kilometer. Daarnaast is het mogelijk 40 kilometer te lopen en dit jaar voor het eerst ook 25 kilometer.

SwimRun
In andere landen in Europa wordt de SwimRun al georganiseerd, in Nederland is het nieuw. De eerste SwimRun staat gepland op zaterdag 22 september, in twee afstanden: een Sprint van 18 kilometer en een Regular afstand van 40 kilometer, tussen Zoutkamp en Lauwersoog.