Junior Rangers aan het woord

Er is al vaker geschreven over de Junior Rangers in het Lauwersmeergebied. In plaats van dat wij vertellen waarom het zo leuk is, leek het ons een goed idee om voor de laatste infokrant de rangers en een van de vaste begeleiders zelf eens aan het woord te laten. Dit enthousiast verhaal delen we hier ook graag. 

Ben je na het lezen enthousiast geworden? Neem dan contact op met Guido Lek van IVN Natuureducatie via g.lek@ivn.nl. Je kan altijd een keer komen kijken! En het programma voor komend jaar en wat filmpjes vind je op de pagina over de Junior Rangers

Junior Rangers aan het woord

Jordan van der Maas was zelf ooit Junior Ranger en is ook al jaren een vaste begeleider van de groep. Hij vertelt hoe hij het ervaart en wat hij zo leuk vindt aan deze groep:

“Ben je een grote natuurliefhebber, leergierig en ook nog eens avontuurlijk? Dan is Junior Ranger worden echt iets voor jou! Als oud Junior Ranger en mede-begeleider, beleef ik iedere maandelijkse opkomst als een buitengewoon leuke ervaring.

Bij al onze activiteiten richten we onze aandacht op het inspireren en motiveren van jongeren om samen met ons dit prachtige natuurgebied op een leuke en uitdagende manier te ontdekken en zelfs een bijdrage te leveren aan het beheer van het gebied. Zo doen we ieder jaar mee aan de natuurwerkdag en de schoonmaakactie. Dan kom je op plekken waar je normaal niet mag komen!

Tegelijkertijd doen we veel activiteiten met betrekking tot overleven in de natuur, zoals buiten koken in het gebied, vuur leren maken, lepels snijden en we gaan gemiddeld een keer per jaar de survivalbaan af. En natuurlijk zitten we ook in de buurt van de Waddenzee en het dichtstbijzijnde eiland Schiermonnikoog, waar wij ook geregeld naartoe zijn geweest in de afgelopen jaren.

Zo zien we heel wat leuke vogels voorbijvliegen, waar ons nationaal park rijk aan is. Dus natuurlijk besteden we daar ook veel aandacht aan tijdens onze verkenningstochten. In de afgelopen zes jaar heb ik veel leden zien komen en gaan en toch blijft onze groep altijd even leuk. Er is ruimte voor gekkigheid, er wordt gelachen en iedereen kan hier volop zichzelf zijn! Dat motiveert mij om nog heel lang begeleider te zijn van de Junior Rangers en ik hoop dat we nog heel veel nieuwe leden mogen ontvangen en begeleiden bij onze avonturen in het prachtige Lauwersmeergebied.”

Op onze oproep aan de huidige groep rangers om iets te vertellen reageerden ze allemaal enthousiast. Hieronder lees je een aantal van hun uitspraken.

Waarom doe je mee?
Olle: “Omdat ik het heel fijn vind om met kinderen van mijn leeftijd de natuur in te gaan. Ik hou van de gezelligheid, de mooie natuur en de grappen die we veel met elkaar maken.”
Lotje: “Omdat je met de Junior Rangers vaak lekker in de natuur bezig bent, dit vind ik heerlijk. Vroeger, en nog steeds, was en ben ik dol op de natuur. Daar ben ik dan meestal graag in mijn vrije tijd. Daar is dan ook veel te beleven.”

Wat vind je het leukst?
Joshua: “De natuurwerkdag (gezellig met veel Junior Rangers zijn)!”
Ridzert: “Lekker struinen in afgelegen delen van het Lauwersmeer. Vogels ringen en daarvan weer leren. Luisteren naar elkaars presentaties. Vis bereiden met kampvuur en wandelen op de Engelsmanplaat in de Waddenzee.”

Waarom moeten andere jongeren zich aanmelden?
Sam: “Je leert heel veel over de natuur, je bent actief bezig en lekker buiten. En het is heel gezellig!”
Olle: “Hoe meer jongeren, hoe leuker het is. Zo kunnen we ook meer betekenen voor de natuur.