Jordan van der Maas

Weinig mensen, echte rust en volop ruimte. Ja, de Zoutkamperplaat is mijn favoriete plek. Samen met de Junior Rangers ruimen we hier elk voorjaar het zwerfafval op. En je ziet het gebied steeds schoner worden.”

Jordan van der Maas (24 jaar)

Tijdens zijn studie Bos- en Natuurbeheer in Leeuwarden liep Jordan van der Maas stage bij Staatsbosbeheer. Zo kwam hij ook als vrijwilliger in het Lauwersmeer terecht. Daarnaast heeft Jordan een eigen bedrijfje, waarmee hij natuurdocumentaires maakt.

Gek op natuur

Jordan is sinds een paar jaar één van de begeleiders van de Junior Rangers in het Lauwersmeer: “Met deze club jongeren tussen de 12 en 18 jaar gaan we vrijwel elke maand op pad in Nationaal Park Lauwersmeer of in een ander nationaal park. Samen leren we meer over de natuur en beleven we de mooiste avonturen: we kamperen in de natuur, genieten van de sterren bij een kampvuur, ruimen zwerfafval op, gaan op zoek naar otters, etc. Ik ben gek op natuur en mijn vriendin gelukkig ook. Het is altijd heerlijk in het gebied. Of ik nu met de Junior Rangers op pad ben of met mijn vriendin of alleen. Het voelt altijd goed en fijn. En elk seizoen is mooi.

In het Lauwersmeer heb ik echt het gevoel dat ik in de natuur ben. Het gebied is goed toegankelijk en barst van de mooie uitzichtpunten en vogelkijkhutten. Het is altijd weer spannend wat je zal zien. Mijn favoriete gebied is de Zoutkamperplaat. Hier komen weinig mensen en vind je nog echte rust en volop ruimte. De enorme rietvelden, het prachtige uitzicht over het meer en de imposante Schotse Hooglanders, daar kan ik volop van genieten. Samen met de Junior Rangers ruimen we hier elk voorjaar het zwerfafval op. En je ziet het gebied steeds schoner worden.”

Geluksmomentje

“Jaren geleden, toen ik zelf nog Junior Ranger was, voeren we met een boot naar een onbewoond eiland midden in het Lauwersmeer. Toen zag ik voor de eerste keer een zeearend overvliegen. Dat was toen nog best bijzonder in Nederland. Wat een indrukwekkende vogel was dat! Dat was wel even een heerlijk geluksmomentje.”

Blik naar de toekomst

‘Ik hoop dat de natuur haar plek behoudt. Dat de planten en dieren die er wonen zich thuis blijven voelen. Of dat het zelfs nog mooier en rijker wordt. Van mij zou het natuurgebied in de toekomst best nog wel groter mogen worden.

Ik wil de komende jaren heel graag de natuur helpen door meer mensen te informeren en te enthousiasmeren voor dit bijzondere gebied. Zoals we dat o.a. via de Junior Rangers.nu al doen.”