Irene Japenga

In mijn studententijd werd ik tijdens mijn bijbaan op slag verliefd op dit gebied. Het voorjaar is mijn favoriete seizoen. Uitkijken naar de eerste bloeiende orchideeën, maar ook de paddenstoelen in het najaar vind ik fantastisch. Ik ben een echte grondkijker.

Irene Japenga (51 jaar)

Wie ben je?

Als student in Groningen had Irene Japenga een bijbaantje in de postbezorging. Eens in de twee weken bezorgde zij de post in het Lauwersmeer en werd gelijk verliefd op dit prachtige gebied, de rust de ruimte de prachtige luchten. Oorspronkelijk afkomstig uit Maastricht, woont Irene nu in Vierhuizen, waar zij samen met haar man Marten een B&B heeft met 4 kamers en een vakantiehuisje met sauna, vlak naast Nationaal Park Lauwersmeer. Naast haar activiteiten voor de B&B zit Irene in bestuur Promotie Waddenland, een regio marketingorganisatie.

Irene en Marten komen vaak en graag heerlijk met de hond wandelen in het nationaal park: “Lekker het hoofd weer leeg maken. En het is elk seizoen mooi en weer anders. Maar het voorjaar is toch wel favoriet. Alles komt weer tot leven. Verwachtingsvol uitkijken naar de eerste bloeiende orchideeën. Maar ook de paddenstoelen in het najaar vind ik fantastisch. Ik ben een echte grondkijker. Ik vind het heerlijk om langs het water van de Zoutkamperril te zitten. In alle rust genieten van de geluiden, de bootjes, die voorbijvaren en de prachtige luchten. Altijd als ik daar ben word ik overvallen door een heerlijk vakantiegevoel en voel ik me vrij. En dat vrijwel in mijn achtertuin!”

Verkenner

Op een mooie dag wandelde Irene met een kennis over het smalle wandelpad door de Kollumerwaard toen er plots een konikpaard voor hen stond: “Het dier keek ons onderzoekend aan en ging niet aan de kant. Na enige minuten deed het paard een paar stappen opzij en ging door met grazen. We kregen het gevoel dat we er wel langs mochten. Toen hebben we de stoute schoenen aangetrokken en zijn zeer behoedzaam vlak langs het paard gelopen. Dat was best spannend. Toen ik dat verhaal later aan de boswachter vertelde zei deze dat dit paard een verkenner van de kudde was en dat hij ons bezoek blijkbaar had goedgekeurd. Daar werd ik wel blij van. Dat mens en dier elkaar toch de ruimte geven. En dankbaar dat ik daar mag zijn en van de natuur mag genieten.”

Dark Sky Park

Irene denkt veel na over het gebied en de toekomst ervan: “We moeten zorgen dat de prachtige natuur behouden blijft en dat we daar nu en in de toekomst van kunnen blijven genieten. Daar moeten we volop aandacht aan blijven schenken. En dat is een grote opgave, want ik zie best een aantal bedreigingen op het gebied afkomen. Voor mij staat de natuur wel voorop en samen moeten we de balans tussen mens en natuur continu bewaken. Ik vind het erg fijn dat we als bewoners hierbij betrokken worden. Ik heb nog wel een concrete wens: afvalbakken bij alle parkeerplaatsen in het Nationaal Park. Hopelijk dat dat bij kan dragen aan minder zwerfafval.

Ik vind het ook heel mooi dat het Lauwersmeer Dark Sky Park is. We zien dat dit vooral jongere mensen aanspreekt en dus een ander publiek naar het gebied brengt. Ik zie sowieso dat jongeren over het algemeen bewuster en actiever met natuur en duurzaamheid bezig zijn.”