Invasie van distelvlinders op komst?

De afgelopen dagen worden er steeds meer distelvlinders in Nationaal Park Lauwersmeer gezien. Volgens de Vlinderstichting zou 2019 wel eens een “invasiejaar” voor deze vlinder kunnen worden, waarbij miljoenen van deze vlinders Noord- en Midden-Europa aandoen. Op dit moment trekken enorme aantallen vanuit Zuid-Europa naar het noorden.

(Achter) kleinkinderen van vlinders uit Afrika

De distelvlinder is één van de beste vliegers onder de vlinders. Hij begint zijn leven in de Sahel in Afrika en vliegt van daaruit naar het noorden. Dat duurt een aantal generaties: de vlinders die momenteel bij ons binnenvallen zijn de (achter) kleinkinderen van de vlinders uit Afrika! In de winter komen de vlinders in Midden-Afrika uit hun pop en vliegen dan de Sahel over naar Noord-Afrika. Hier planten de vlinders zich voort en sterft de eerste generatie. Ongeveer een maand later (februari) steken de nieuwe distelvlinders de Middellandse Zee over. In Zuid-Europa planten ze zich weer voort. Deze nieuwe vlinders vertrekken in april noordwaarts en arriveren dan in mei/juni in ons land.

De aantallen kunnen jaarlijks zeer sterk variëren. Dit hangt sterk af van met name het weer en de windrichting. De laatste grote invasie was in 2009. Wie weet kunnen we de komende maanden in Nationaal Park Lauwersmeer genieten van deze prachtige vlinder. De voortekenen lijken gunstig!

Foto: B. Kooistra