Nationaal Park Lauwersmeer heeft een fantastische soortenrijkdom. Van zeldzame orchideeën tot vogelsoorten op de Rode Lijst, zoals de noordse stern. Om deze soortenrijkdom in kaart te brengen én onder de aandacht te brengen, deed Nationaal Park Lauwersmeer van 17 t/m 31 mei mee met de Nationale Parken Soorten Challenge. En daar zijn interessante resultaten uit naar voren gekomen!
Bezoekers zochten alleen of samen met boswachters, gidsen en andere natuurliefhebbers naar planten en dieren in Nationaal Park Lauwersmeer. De gegevens zijn doorgegeven via de app ObsIdentify en Waarneming.nl. De Soorten Challenge vond plaats rondom 24 mei: de jaarlijkse Dag van het Nationaal Park, waarop de 21 Nationale Parken in Nederland in de schijnwerpers staan en allerlei activiteiten worden georganiseerd.
Vogelparadijs
In totaal zijn er 642 soorten waargenomen in Nationaal Park Lauwersmeer in deze periode. Er zijn maar liefst 11.018 waarnemingen gedaan door 439 unieke waarnemers. Er zijn o.a. planten, zoogdieren en insecten gespot, maar de meest waargenomen klasse is die van de vogels. Met 169 waargenomen soorten en maar liefst 9.683 unieke waarnemingen doet het park zijn imago als vogelparadijs eer aan!
Een kleine greep uit de waargenomen soorten: de Bontbekplevier is het vaakst waargenomen (288 keer), op de voet gevolgd door de Krombekstrandloper (277 keer), beide strandlopertjes. Onderaan de lijst bungelen onder andere de Velduil en de bontgekleurde Geelgors (een zangvogel met een opvallende verschijning) met één enkele waarneming. De meest zeldzame soorten die zijn waargenomen zijn de roofvogel de Grijze Wouw en de Blauwvleugeltaling, een eenden soort. Hier vind je een compleet overzicht van alle waarnemingen.
Waardevolle informatie
De Soorten Challenge onderstreept de enorme soortenrijkdom van Nationaal Park Lauwersmeer en de Nationale Parken in het algemeen. Verspreid over alle parken zijn er 4.847 soorten gespot en 136.830 waarnemingen gedaan door 6.894 unieke waarnemers.
De verzamelde gegevens vormen voor de Nationale Parken waardevolle informatie. Het geeft een beeld van de verschillende soorten die er groeien en leven, soms komen ook verrassende soorten naar voren. De gegevens worden opgenomen in een wereldwijd biodiversiteitsplatform. Organisaties gebruiken de gegevens actief voor het volgen van de verspreiding van soorten en klimaatverandering, vroegtijdige waarschuwing voor invasieve uitheemse soorten, het monitoren van ziektedragers en burgerparticipatie.
Extra oproep
Een succesvol evenement als de Soorten Challenge levert zowel voor bezoekers, de Nationale Parken, als de wetenschap veel op. Als de aangekondigde bezuinigingen van het kabinet doorgaan, wordt het onmogelijk dit soort activiteiten te organiseren. Het kabinet wil namelijk 24 miljoen euro bezuinigen op de Nationale Parken in Nederland.
Juist de Nationale Parken zijn onmisbaar voor samenwerking en verbinding met de samenleving. Als deze bezuiniging doorgaat, verliezen we kansen, kennis én natuurbeleving. Teken nu de petitie en red onze Nationale Parken.
Benieuwd geraakt? Kom langs!
Ben jij ook benieuwd geraakt naar de grote verscheidenheid aan soorten in Nationaal Park Lauwersmeer? Breng dan eens een bezoekje aan het gebied. Start je bezoek bij Activiteitencentrum Lauwersnest: hier staan tijdens openingstijden gastheren en -vrouwen klaar om je wegwijs te maken in het park. Ook starten hier allerlei excursies, voor wie graag samen met een natuurexpert op pad gaat om meer te leren over de soorten van het Nationaal Park.