Hoe gaat het met de jonge zeearenden?

Eind april zijn in het Nationaal Park Lauwersmeer twee zeearenden geboren. Hoe zou het met ze gaan? We vroegen het aan de boswachter van Staatsbosbeheer, Jaap Kloosterhuis.

Vertel eens?
“Het lijkt goed met ze te gaan. De jongen vliegen waarschijnlijk in de tweede helft van juli uit. Vorig jaar zijn er ook twee jonge zeearenden geboren, maar daarvan is er eentje gestorven. De andere is na de jaarwisseling door z’n ouders uit het Lauwersmeergebied verjaagd.”

Hoe herken je een jonge zeearend?
“De jongen hebben bijna een volwassen spanwijdte, je herkent ze aan het kleurverschil. Ze zijn egaal bruin gekleurd en hebben gele klauwen. Een volwassen zeearend heeft ook een gele snavel en een witte staart. Het duurt zo’n vijf jaar voordat de jongen geslachtsrijp zijn. Beide ouders zijn nu iets vaker zichtbaar omdat ze voedsel moeten zoeken voor de jongen. Maar de jongen zie je niet, want die blijven tot het moment van uitvliegen op het nest.”

Wat eet een zeearend zoal?
“Een zeearend is een roofvogel die zich met andere dieren voedt. Ze eten onder meer met ganzen, meerkoeten en natuurlijk vis, bijvoorbeeld karpers in de paaitijd, dan zijn ze gemakkelijker te vangen.”

Waar leven ze?
“Ze zoeken meestal een boom op een afgelegen plek. In dit geval in het zuidelijk deel van het Nationaal Park dat niet toegankelijk is voor publiek.”