Junior Rangers

In Nationaal Park Lauwersmeer is een leuke en enthousiaste groep Junior Rangers actief. Deze jongeren zijn de ambassadeurs van dit prachtige gebied. Maandelijks gaan ze samen op pad: leren, ontdekken en doen rondom het Lauwersmeer:

“Wij zijn jongeren in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar. We vinden het leuk om geregeld met elkaar op pad te gaan in het Lauwersmeergebied. We hebben speciale aandacht voor vogels. Niet zo vreemd natuurlijk in een gebied waar meer dan driehonderdvijftig soorten vogels zijn waargenomen. Maar we doen ook gewoon andere leuke dingen in de natuur: koken op een vuurtje, bushcraften of bijvoorbeeld vliegeren.”

De Junior Rangers komen zo’n acht keer per jaar op een zaterdagochtend bij elkaar. Wil je een keer de sfeer komen proeven? Stuur dan een mail naar g.lek@ivn.nl. De komende maanden staan de volgende activiteiten op het programma:

Zaterdagochtend 19 september 2020: door de ogen van een otter
Per kano gaan we op cameraval controle.

Zaterdagavond 24 oktober 2020: sterren stelen de show
Tijdens de nacht van de nacht gaan we de duisternis beleven met Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer en samen met Astro Fryslân door professionele telescopen de sterrenhemel bewonderen.

Zaterdag 7 november 2020: natuurwerkdag
We steken onze handen uit de mouwen en helpen mee met een beheerklus.

Vrijdagavond 15 januari 2021: filmavond ‘Leven in het Veen’
Leven in het Veen vertelt het unieke verhaal over de laagveengebieden in het Hart van Friesland. In een reis door de tijd beleven we het ontstaan van deze gebieden, en hoe ze zijn gevormd tot rijkbloeiende laagveengebieden.

Zaterdag 13 februari 2021: vuur maken met vuurboog

Zaterdag 13 maart 2021: opruimactie
Tijdens een survivaltocht door ondergelopen stukken land en langs loslopende jonge stieren, make we onszelf ook nog nuttig door rondslingerend afval op te ruimen.

Zaterdag 24 april 2021: vogelen met Jay D. Brown
Jörgen de Bruin van IVN is een fanatieke vogelaar en hij neemt ons deze dag mee op reis in het vogelparadijs.

Vrijdagmiddag 20 mei 2021 – zaterdag 21 mei: nachtegalen op Schier
In buurpark Schier is ook van alles te beleven, dus blijven we daar een nachtje over!

Juni 2021: op zoek naar de zeehond

Over Junior Rangers

Junior Rangers is een initiatief vanuit Europarcs. In Nationaal Park Lauwersmeer maakt IVN, samen met Staatsbosbeheer en vrijwillige begeleiders, een programma voor deze groep mogelijk. In verschillende Nationale Parken in Europa zijn Junior Rangers actief en dit Europese netwerk breidt zich nog steeds uit. Door jongeren te betrekken bij natuur hopen we bij hen een duurzame zorg voor de natuur te bewerkstelligen. Het programma is een investering in een langdurige relatie van jongeren met het Lauwersmeergebied.