Dark Sky Park

Sterrenhemel op de Wadden
Foto: Rutger Bus

Nationaal Park Lauwersmeer is oktober 2016 door de International Dark Sky Association officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ’s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien. De benoeming voor het Lauwersmeer is bijzonder, omdat Nederland één van de landen is met de meeste lichtvervuiling ter wereld.

De duisternis beleven

Foto: Peter Tulner

Nationaal Park Lauwersmeer is een, voor Nederlandse begrippen, donkere plek; er is weinig kunstlicht. Bij helder weer is bijvoorbeeld de Melkweg hier goed te onderscheiden. Dat kan in principe op elke plek in het gebied, zolang er geen storend licht is van bijvoorbeeld straatlantaarns. In de zomermaanden wordt het wel veel later donker en blijft er een schijnsel in het noorden, waar de zon dan de hele dag niet onder gaat.

De toegangsvoorwaarden zijn in het Lauwersmeergebied het hele jaar door (m.u.v. militair oefenterrein ‘Marnewaard’) ’s nachts hetzelfde als overdag; vrij wandelen op wegen en paden.

Er zijn drie plekken waar je de nachtelijke hemel goed kunt bewonderen:

Op de hemelplatforms kan je hoofdsteunen neerlaten en zo liggend de sterren te bekijken. Het zijn uitkijktorens die bedacht zijn om ’s nachts bij helder weer op te gaan liggen om naar de sterrenhemel te kijken. Wil je weten waar je nou precies naar kijkt? Download dan de nachtkaart of haal ‘m op bij het Lauwersnest.

Wil je meer weten over sterrenhemel? Ga dan op pad met een planisfeer. Een planisfeer laat zien wat je in de sterrenhemel kan waarnemen. Bij Activiteitencentrum Lauwersnest kan je er een kopen voor €8,95.

Staatbosbeheer organiseert ook regelmatig excursies om de duisternis te beleven. Hou hiervoor de activiteitenkalender in de gaten. Lees hier meer tips over hoe je de duisternis kunt beleven.

Zeldzaam

Echte duisternis wordt steeds zeldzamer, omdat overal in de Westerse wereld de nachtelijke verlichting toe neemt. Mens en natuur ondervinden hier schade van. Door buitenverlichting wordt de avond en nacht verkort. Nachtelijk kunstlicht kan op veel manieren de levenscyclus en het gedrag van dieren beïnvloeden. Zoals bijvoorbeeld vleermuizen die door te veel licht minder eten zoeken. Ook mensen lijken duisternis nodig te hebben voor een goede nachtrust.

Dark Sky wereldwijd

Met het Nationaal Park Lauwersmeer erbij heeft de International Dark Sky Association wereldwijd nu 41 natuurparken en -reservaten aangeduid als Dark Sky-locatie. Daarvan ligt ongeveer de helft in de Verenigde Staten. Het Lauwersmeergebied is het tweede Dark Sky Park van Nederland. In 2015 kreeg de Boschplaat op Terschelling het predicaat als eerste van ons land.