Het Lauwersmeer

In deze wildernis op de grens van Groningen en Friesland, van water en eilandjes, bos, rietvelden en ruige graslanden broeden ruim 100 vogelsoorten en overwinteren elk jaar tienduizenden ganzen.

In voor- en najaar, tijdens de vogeltrek, is het vogelfeest het grootst. Op één dag 30.000 brandganzen zien overvliegen; dat is imposant. De liefhebbers komen ook graag voor bijzondere vogels naar het Lauwersmeergebied, want zij weten dat ze kans maken steltkluten, lepelaars of grauwe franjepoten te zien. Of de zeearend, die hier sinds een aantal jaren broedt.

Vergeet niet dat er ook zeeën van orchideeën bloeien, er vossen leven en er Schotse hooglanders en konikpaarden grazen. Maar in en rond het Lauwersmeer draait het vooral om de vogels. Want zij maken dit Nationaal Park tot een onweerstaanbare wildernis voor elke vogelaar en natuurminnaar. Een vogelparadijs op vroegere zeebodem.

Nationaal Park Lauwersmeer heeft sinds oktober 2016 officieel het predicaat Dark Sky Park. Dit is een gebied waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ‘s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en van een heldere sterrenhemel te genieten.

/
Lauwersmeer, vogelparadijs op vroegere zeebodem
Lees meer
/
Dark Sky Park
Lees meer
/
Belang duisternis voor de natuur
Lees meer
/
Natuur & Landschap
Lees meer