“Het is mooi dit prachtige gebied met anderen te kunnen delen”

Alli, Betto en dochter Karla Bolt van LauwersmeerPlezier! Lauwersoog startten hun bedrijf ‘op’ Lauwersoog in 2010. Betto deed zijn vissersbedrijf over aan zoon Tamme in Denemarken en stopte ook met zijn bedrijf in boomkorven en visnetten. De vrijgekomen ‘nettenboetloods’ en het bijbehorende terrein leek de familie geschikt om een onderneming te beginnen. Ze gingen in gesprek met de toenmalige burgemeester Joan Stam. Vanwege het bestemmingsplan was haar boodschap: “Alles kan, als het maar mobiel is.” Ze begonnen met de verhuur van camperplaatsen en dat werd een enorm succes.

De accommodaties en de camperplaatsen zijn 40 tot 50 weken per jaar verhuurd. Daarmee zit het bedrijf in de top van Nederland. “Dit hadden we niet verwacht”, zegt de ondernemer. Omdat het voor de wind gaat, breiden Alli, Betto en Karla hun bedrijf beetje bij beetje uit. Toentertijd begonnen met één douche en wc bij de camperplaatsen, inmiddels zijn dat er negen. Ook is er een chalet bijgekomen en het Boothuis.

Mond-op-mondreclame
Karla: “We krijgen veel mond-op-mondreclame. Ook zien we dat onze gasten bijvoorbeeld op de website van de Nederlandse Kampeerauto Club uitgebreide positieve recensies over ons schrijven.” Het is een unieke plek, zo met de camper pal aan het meer. Zelfs in de winter staan mensen hier en bijvoorbeeld met oud en nieuw vaak mensen met honden.

Uitzicht
“Mensen uit de Randstad die het Boothuis hadden gehuurd hebben hier vogels gezien die daar niet meer voorkomen. Het bezoek was voor hen een hele bijzondere ervaring. Mensen komen hier voor het uitzicht, de beleving van het hele gebied, want het is hier prachtig en geen dag is hetzelfde. We genieten er zelf ook iedere dag weer van en dat geldt ook voor onze kinderen. Als we ze naar school
brengen is het een feestje er doorheen te rijden,” vertelt ze glimlachend.

Internationaal
De gasten komen vooral uit Duitsland, Nederlanders staan op twee en de Belgen, met name de verhuur van de camperplekken op drie. Maar er komen ook steeds meer Scandinaviërs en in de maanden juli en augustus veel Italianen.

Loods
In de loods is de ‘Huiskamer van LauwersmeerPlezier!’ gecreëerd voor de campergasten en campergroepen. De ‘Huiskamer’ is ingericht in maritieme sfeer en is ook geschikt voor feesten en congressen, zoals onlangs het congres over een plasticvrije Waddenzee. “Dit is een nieuwe tak van ons bedrijf”, vertelt Karla. “Wat we van mensen terugkrijgen is dat het een inspirerende
omgeving is.”

Veel te bieden
Voor de catering in de loods werkt de familie Bolt onder anderen samen met Schierzicht. De samenwerking met de andere ondernemers in Lauwersoog gaat ook goed. Bijvoorbeeld met TukTuk Lauwersoog. Verder organiseren ze zeiltochten voor de gasten, en in de zomerperiode barbecues en vis bakken. Een nieuw idee is Dark Sky-wandelingen met de gasten. Karla besluit: “We hebben een warme band met de visserij. Zonder de vissersschepen zou Lauwersoog niet zo interessant zijn. Al met al heeft het gebied aan veel mensen iets te bieden!”