Een heerlijk dagje werken in de natuur van Nationaal Park Lauwersmeer

Zaterdag 6 november is de Landelijke Natuurwerkdag. Duizenden vrijwilligers steken dan hun handen uit de mouwen om iets terug te doen voor de natuur waar we zo van genieten. Ook in Nationaal Park Lauwersmeer organiseren Staatsbosbeheer en IVN Natuureducatie, samen met Landschapsbeheer Groningen, die dag een natuurwerkdag en er zijn nog plekken vrij. Doe je mee?

Orchideeënvelden onderhouden

Nationaal Park Lauwersmeer is beroemd om zijn prachtige orchideeënvelden. Voor het behoud van deze zeldzame planten is het noodzakelijk dat deze velden jaarlijks gemaaid worden en dat het maaisel wordt afgevoerd. Tijdens de natuurwerkdag gaan we aan het werk in een gebied dat moeilijk toegankelijk is voor machines. De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen van bosopslag en het verwijderen van het maaisel en mos met behulp van harken en hooivorken. Het maaisel moet vervolgens afgevoerd worden. Daarnaast zal er gesnoeid worden aan de randen van de verschillende natuurveldjes.

“We gaan weer flink de handen uit de mouwen steken om te hooien. Zo wordt de bodem niet onnodig verrijkt en krijgen de zaden van de gemaaide grassen, kruiden en onder andere orchideeën een kiemplekje voor het volgend jaar. Allerlei vlinders en insecten behouden zo deze bloem- en kruidenrijke biotoop,” aldus boswachter Rinus de Jong.

Doe je mee?

De werkzaamheden vinden plaats op het terrein van juffrouw Alie en rondom Activiteitencentrum Lauwersnest, van 9:00 tot ongeveer 15:30. Voor koffie/thee aan hetbegin en einde van de dag en een voedzame lunch wordt gezorgd. Lijkt het je heerlijk om een dagje de natuur te helpen, meld je dan snel aan via www.natuurwerkdag.nl!